Нидал Алгафари се срещна с читатели и разказа за живота и творчеството си

Публикувано на чт, 18 ян. 2024
126 четения

Режисьорът, писател и политически пиар Нидал Алгафари гостува в читалище „Надежда“ във В. Търново, където се срещна с читатели и представи своето творчество. Повече от час продължи събитието, в което по увлекателен начин авторът запозна присъстващите с тетралогията си „Боже, защо Господ лъже?“, романа в два тома „Рано или късно“ и новия си двутомен роман „Вятърът и любовта“. Той надълго и нашироко говори за българските обичаи и традиции, широко застъпени в книгите му, както и за любовта, която присъства във всички тях. Той сравни телевизията, киното и литературата, в които е работил, както и различните исторически периоди, които описва в творчеството си.
„За тези, които си купят моите книги, давам три гаранции: романите ми се четат на един дъх, ще ви бъдат интересни и ще се възгордеете, че в кръвта ви тече кръвта на нашите мъдри баби и дядовци“, каза в края на срещата авторът.
Нидал Алгафари е роден в София, майка му е българка, а баща му е сириец, член на един от най-представителните родове в Дамаск. До 14-годишна възраст писателят живее и учи в България, след което заминава със семейството си за Сирия, където завършва средното си образование в електротехникум. Завръща се в родината си да следва в Техническия университет в специалността „Електронна техника и микроелектроника“. Тогава разбира, че точните науки не са за него и кандидатства във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (сега НАТФИЗ), където е приет в класа на проф. Христо Христов, а след това завършва обучението си при проф. Людмил Стайков. Още докато е във втори курс започва работа в студентската телевизионна програма „Ку-Ку“, с която прави много предавания като режисьор. Там става автор и на едно единствено предаване, което обаче остава в историята, заради провокацията с АЕЦ „Козлодуй“. За него бива съден, но оправдан. В трети курс написва една доста обемна курсова работа, която после преработва и превръща в сценарий за игрален филм. С него кандидатства в Националния филмов център и там му отпускат тавана на държавната субсидия за реализация на игрален филм за дебют. Тогава реализира и единствената си засега филмова продукция – „Ла донна е мобиле“. След това Алгафари работи като режисьор и продуцент на телевизионното предаване „Наблюдател“ с Тома Томов и Димитрий Иванов, създава много клипове и реклами. Дълги години е пиар на редица политически партии, коалиции и лица. Приключвайки с политиката, решава да напише втори сценарий за игрален филм, но в крайна сметка, по съвет на съпругата си Мадлен Алгафари, решава да го превърне в първия си роман. Така започва писателската му кариера, която вече наброява 8 книги.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново