Над 70 ентусиасти ще се състезават в конкурса “Усукано по килифаревски”

Публикувано на чт, 16 Авг. 2018
606 четения

20 деца от Килифарево са участвали в скаутски лагер на хижа Грамадлива, след спечелен конкурс за устойчиви инициативи, съобщи кметът на града Димитър Събев. Те са се учили как да оцеляват в екстремни ситуации, яздили са коне, учили са се сами да си приготвят храната.

Детският лагер е сред проявите, посветени на празника на Килифарево. Програмата  продължават в понеделник, 20 август, когато ще бъде открито осмото издание на Детската академия за изкуства. Акварелистът Иван Додов отново в продължение на два дни ще занимава децата с тази техника. Школата ще бъде закрита на 22 август с кулинарна изложба. Целта е родителите с помощта на децата да приготвят интересни блюда, които ще бъдат оценявани, а след това и изконсумирани, обясни Събев.

На 23 август на спортен комплекс “Арена Килифарево” ще се проведе състезанието  “Велосипедна ваканция”, с което в града ще закрита Лятната детска полицейска академия. По традиция в навечерието на празника в музейния комплекс ще има Вечер на музеите.

Кулминацията на празничните прояви е в събота, 25 август, когато в 9.30 часа на “Арена Килифарево” ще започне детски футболен празник, а от 10.00 часа на площада ще бъде дадено началото на четвъртото издание на Националния конкурс за хумористичен фолклор “Усукано по килифарски”. В него ще се включат над 70 участници от 10 области в Централна и Североизточна България. Изпълненията им ще бъдат разделени в три категории – обработен, автентичен и речеви фолклор. Журито, което ще определи най-добрите сред тях е в състав Галя Ченкова, бивш директор на Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка, етнографът Галя Чохаджиева и фолклористът Кинче Иванова, съобщи секретарят на читалището в Килифарево Мариана Иванова. Отличените състави ще получат дипломи, плакети и парични награди.

Вечерта е официалната част на празника, когато Димитър Събев ще поздрави своите съграждани. Приветствие към килифарчани ще имат възможност да отправят и гостите на града. Програмата ще завърши с концерт на формация “Елика” от Пловдив.

Всички събития в Килифарево през 2018 г. са посветени на 45-годишнината от обявяването на селището за град.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново