Над 4000 певци, музиканти и танцьори от целия свят превземат В. Търново

Публикувано на чт, 10 май 2018
379 четения

Над 4000 участници ще вземат участие в XXII-ия Старопланински събор “Балканфолк”, IX издание на Българския национален шампионат по фолклор “Евро фолк” и III издание на Световната купа по фолклор. Форумите ще се проведат от 10 до 20 май във Велико Търново, а програмата на сцената в обновения Летен театър ще е около 50 часа.

Изява във фестивалите са заявили над 240 колектива и индивидуални изпълнители от всички фолклорни жанрове и от всички етнографски области на България, както и групи от Грузия, Естония, Индонезия, Индия, Иран, Канада, Литва, Словакия, Швеция и Якутия, съобщи председателят на “Балканфолк” и президент на ЕАФФ Калоян Николов. Групата от Канада се нарича “Highladers”, тоест високопланинските хора, тя е създадена от полски емигранти, които са си поставили за задача да съхранят културното наследство на своите предци.

Официалното откриване на форумите е на 11 май от 19.00 часа, а гала концерта и закриването са на 19 май. Ще има и две дефилета, водени от кукерски състави, които ще са на 12 и 19 май.

Наградният фонд на трите форума е 10 000 лева, съобщиха организаторите. Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от журиращи комисии, които включват изявени хореографи и музиканти от старата столица като Михаил Дюлгеров, Иван Данчев, Георги Янков, Валентин Халваджиев, Райчо Димитров, Миглена Хаджипенчева.

Съпътстващата програма включва срещи с кмета на Велико Търново и майсторски класове, които ще минат под мотото “Приятели в многообразието”.

Весела КЪНЧЕВА
сн. архив

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново