На кинопрожекции канят от новото активистко пространство “Солидария”

Публикувано на пт, 26 ян. 2024
101 четения

Екипът на новото феминистко автономно пространство “Солидария” във В. Търново и КолекТИв “ПоколеНИЕ БУНТ” канят на събитието “Вегануари” – кинопрожекции за по-добро бъдеще. То ще се проведе на 26 януари от 18 ч. и на 27 януари от 17 ч., когато ще бъдат прожектирани филмите “Natura Umana” и “Cowspiracy” (с български субтитри), а след това ще има дискусии по засегнатите теми.
“Сега е моментът да поставим заедно основите на един по-добър свят, изграден с осъзнатост, инициативност и емпатия. Ела на екопрожекциите, посветени на Вегануари, за да научиш повече за случващото се с животните и как то рефлектира върху природата и всички, за които тя е дом, да срещнеш съмишленици и приятели, които споделят твоите ценности, и да научиш как можем заедно да действаме за промяна”, канят от новото пространство “Солидария”, намиращо се на ул. “Христо Караминков” 27. “Ще разсъждаваме заедно, ще задаваме въпроси и ще търсим отговори. Ще споделяме опит и ще се вдъхновяваме за промяна”, допълват оттам.
“Солидария” отвори врата на 13 януари със заявката да е място за споделеност и социална активност. Новото пространство беше открито с изложба “Цветовете на хората”, разглеждаща проблемите с дискриминацията, правата и идентичността през погледа на млади артисти.
“Солидария” ще обединява в себе си различни социални каузи и ще е отворена за хора с всякакви способности и възрасти. Тя ще е дом на активизъм, неформално образование, създаване и подкрепяне на социално ангажирано изкуство. Пространството ще е автономно, общодостъпно, некомерсиално и свободно. То ще е ориентирано към оформянето на общност, базирана на солидарност и равноправие, а също и дом на отворена феминистка библиотека. Там всеки ще може да поеме инициативата за организиране на събитие, стига то да съвпада с ценностите на колектива. В “Солидария” ще се извършват следните дейности: общностни, куиър и екофеминистки събития, които да сплотяват и насочват общността към борбата за равноправие, обучения, дискусии, лекции и работилници на всякакви социални теми, “Арт работилници за всеки”, в които ще участват и младежи с увреждания, инициативи “Уютен ден” и др.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново