Млада авторка представя дебютния си сборник с разкази във Велико Търново

Публикувано на ср, 1 Ное. 2023
135 четения

Младата авторка Михаела Илиева ще представи дебютния си сборник с разкази “Рентгенова снимка на свободата” във В. Търново. Срещата с читатели ще се проведе на 3 ноември от 18 ч. в клуб “Мелон”, а входът е свободен. Всяка от историите в сборника ни пита как живеем и какво от детството, от миналото, от предходните епохи, с говора, с езика, с мълчанието им, с техните митове, ритуали, представи все още живее с и чрез нас.
“Рентгенова снимка на свободата” е кратка книга. Кратки са и героите в нея. Животът им прилича на сбъднато предсказание, а времето им е страшно сегашно. Те се държат за него, както се държи дървото за брега на реката. Идват от миналото си със светлите детски спомени, с раните и травмите си. Михаела Илиева разказва плътно, пестеливо и искрено. Няма щастливи разкази в тази книга, но тя е много светла и топла, защото е човешка”, пише за сборника проф. Иван Станков.
“Сборник с разкази, който изненадва с четивност, лаконичност и голяма въздействаща сила. Заглавието би подхождало и на стихотворения, но ако някой се подведе, поне ще има утехата, че между кориците са събрани прозаични текстове, изпипани до последния детайл, метафорични, написани с красив език, и всъщност много по-поетични от куп стихосбирки на книжния пазар в момента”, е мнението за книгата на Мария Донева.
Събитието е включено също в програмата на Национален литературен фестивал “Глоси”, в “Домът” – програма за култура и дебат, и в календара на културните събития на Община Велико Търново.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново