Михаела и Надежда от ПГ по туризъм с отличие по гражданско образование

Публикувано на вт, 8 май 2018
230 четения

На 4 и 5 май се проведе Четвъртата национална конференция по гражданско образование. За пореден път домакините от СУ „Св. Климент Охридски” в Добрич събраха младите хора на България, за да търсят решение на наболелите проблеми на нашето динамично време. Какво е необходимо, за да се възстанови връзката между поколенията? Защо позволяваме традиционни ценности да губят своята основополагаща роля? Това бяха само част от дискутираните въпроси. Респектиращи за всеки присъстващ ще останат ерудираността и обоснованото самочувствие на учениците, които убедително успяха да защитят своята позиция. Интересен, но не необясним е нарастващият интерес на младите хора към насилието. Голяма част от презентираните от участниците идеи отразиха различни решения на проблема за насилието – у дома, в училище и в обществото.

„Възможно ли е само със средствата на морала и чрез доверие в човека да победим насилието?’’ е проектната идея, която защитиха на конференцията Михаела Папазова и Надежда Иванова от Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. Те получиха своята заслужена награда от жури, съставено от университетски преподаватели. Михаела и Надежда, заедно със своя преподавател по философия г-жа Валя Пилева, постигнаха своя успех в съревнование с 211 творби на ученици от 74 населени места в страната. За да достигнат до заключителния етап на конференцията, те преминаха през предварителен подбор на участниците.

Чест прави както на организаторите, така и на участниците, че наградите от тази конференция са само морални и липсват станалите сякаш задължителни в наше време материални награди и обещания за прием във ВУЗ. Защото все пак целта на гражданското образование е да възпитава духовни ценности у морално извисени личности.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново