Международен фестивал на портретния филм ще зарадва киноманите във Велико Търново

Публикувано на пт, 11 Ное. 2022
197 четения

Международен фестивал на портретния филм (IPFF) ще гостува в кино “Синеленд Искра” във В. Търново на 17 ноември от 19 ч. до 20,30 ч. Програмата ще включва прожекция на 5 късометражни филма на независими артисти и дискусии, в които зрителите ще могат да споделят и търсят гледни точки към представените кинотворби.
По множество загадъчни пътеки отвеждат необикновените кинотворби от специалната селекция на фестивала, протичащ под надслов “Посоки на възприятията”, и събират в себе си пъстра палитра от емоции. Програмата ще започне с мрачен хумор, бликащ от хорър анимация, после рязко ще политне в игри на въображението, а два филма със социални послания ще провокират към мисъл за портрета на човека като “обществен екземпляр”. На финала от една кутия за писане ще изскочи своеобразен урок, разказан от мистериозен приказен филмов персонаж от друго историческо време, разказват организаторите на фестивала.
Заглавията, които са включени в програмата във В. Търново, са “Мрачни рими, част първа: Зловещата увертюра” (САЩ), “Луси сънува” (Германия), “Картография в три движения” (Португалия), “Въображения” (Нидерландия) и “Кутия за писма” (Великобритания).
Международният фестивал на портретния филм гостува във В. Търново за втори път, търсейки публиката, готова да се вгледа в портретите на хора и явления през призмата на филмовото изкуство. С убеждението, че това е път към личната човешка вселена – там, където покълва зародишът на всяка промяна и се завихря тласъкът на всяка трансформация.
През 2022 г. IPFF отново ще прояви своя хибриден характер – с прожекции и киносрещи на живо, и с богато онлайн издание. В четири български града – София, Пловдив, В. Търново и Варна, зрителите ще могат да видят филми от Официалната селекция на фестивала.
IPFF е отдаден на идеята за преоткриване на портрета като културен феномен – многопластов и многопосочен, идващ от най-древни артистични пътища, но абсолютно жив, пълнокръвен и днес. С тази уникална философия фестивалът отново е разпознат като платформа за необичайно късометражно кино от стотици творци, от всички посоки на света. Той привлича изяви както на съвсем млади професионалисти, така и на утвърдени артисти, отдадени на изкуството в неговите по-малко познати, некомерсиални и експериментални измерения.
Основната програма на фестивала се състои от 37 късометражни портретни творби от 30 държави, представени в категориите Филмов портрет, Колективен портрет, Алтернативен портрет, Филмов автопортрет, както и категории с фокус изразен език – скрийнденс (Портрет в движение) и анимация (Портрет в магически фенер). Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики – истории за вдъхновяващи личности, портрети на артисти, на герои с обществени и лични каузи, запознанства с ексцентрични образи, крехки души с безстрашни характери, преживявания на сюрреалистични и експериментални визуални вълнения, посочват организаторите на фестивала, който се осъществява с подкрепата на Национален Фонд “Култура” и Фонд “Култура” – Варна. Билетите ще се закупуват на място в кино “Синеленд Искра” и ще са на цени от 8 лв. и 6 лв.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново