Марияна Нордгрен претворява красотата на природата в цветни и изящни бижута

Публикувано на пт, 6 Юли 2018
357 четения

Красиви, цветни и изящни са бижутата на Марияна Нордгрен от Велико Търново. Всяко от тях е създадено с много любов и е вдъхновено от природата с нейната необятна красота и сила. Талантливата дама определя своите творения като малки глинени скулптури, като нито едно не прилича на останалите.
За себе си Марияна разказва, че е родом от Димитровград, но вече 17 години живее във Велико Търново и се чувства част от старата столица. “Тук намерих най-добрите възможности за развитие, една интересна атмосфера и място, което ме кара да се чувствам добре”, споделя тя. Пристига в болярския град, за да продължи образованието си, поемайки по стъпките на своя баща, който е художник. И като човек, израснал в света на изкуството, съвсем естествено се насочва към него, но избира да учи скулптура. След като се дипломира, Марияна заминава за Испания и се установява в Палма де Майорка. Остава в екзотичния град само шест месеца, но през това време се отдава на занаята си, изработвайки бижута на една от арт улиците в града.
“Смятам, че хората имат интерес към ръчно направените неща и тепърва той ще расте, тъй като манифактурата все повече се разраства. Но хората, които имат стил и търсят нещо по-специално, предпочитат ръчната изработка, независимо дали става въпрос за бижу, или дреха”, смята Марияна Нордгрен.
След испанското приключение тя се завръща в България, където намира голямата си любов и сродна душа – финландеца Томми Нордгрен, който също е човек на изкуството. Двамата се срещат случайно преди 8 години, а повод за запознанството им става една картина. По това време Марияна има свое ателие, близо до крепостта “Царевец”, и в него продава не само своите творби, но и картина на неин приятел художник. Така произведението става повод за среща между българката и финландеца.
“Двамата с Томми сме сродни души, но в същото време сме много различни в изкуството и по този начин взаимно се допълваме. Той е реалист, работи с маслени бои и е по-семпъл откъм цветове, докато аз предпочитам акварела и съм по-абстрактна и цветна в работата си”, разказва Марияна. Признава, че с времето променя много начина си на работа, а най-голямото ѝ вдъхновение е природата. Докато твори, избягва да гледа работите на други автори и се ръководи единствено от собствените си идеи и усещане за нещата.
Изработва предимно обеци и медальони, вплитайки в тях различни картини, форми и цветове. За направата им използва глина с хартиени влакна и различни минерали. А с помощта на акрилна смола запечатва всяко едно от бижутата като по този начин могат да издържат с години, без да се променя наситеността на цветовете.
Сред накитите на Марияна се открояват медальоните с истински цветя – листа от лалета, рози, нарциси, латинка и дори цвят от тиква. Любопитен факт е, че цветовете се събират в определено време на годината, тъй като трябва да се избере моментът, в който цветето е в пълната си красота и свежест. Събират се не само по различно време на годината, но и в различна част на деня. След като се изберат цветовете, трябва да се хербаризират, а за бижутата се използват само тези, които не са потъмнели. Цветовете се поставят върху метална основа, а върху тях отново се слага смола, за да ги запечата. Марияна предпочита да използва цветя и растения, които са характерни за нашите земи. Единственото “чуждо” цвете е екзотичната бугенвилия, което през последните години навлезе и у нас и е характерно с изключително наситените си и силни цветове.
Освен с направата на бижута, Марияна обича да се отдава на творчество и с рисуването с акварел. В момента се е посветила на застрашените птици в България, за да може да запознае повече хора с тези красиви и свободолюбиви създания. Надява се с помощта на изкуството да привлече вниманието на обществото към тях, за да бъдат опазени. “Човек много рядко поглежда нагоре към небето, а нашата природа е изключително богата. Истината е, че повечето хора не са запознати с дивите животни, което става причина хората, намирайки някое животно, което не познават, да се грижат за него погрешно и то да не оцелее”, разказва Марияна.
Двамата със съпруга ѝ Томми са ангажирани със защитата на бездомните животни, скитащи по улиците на Велико Търново. В ателието в старата част на града семейството продава картички, изработени от Томми, а събраните средства използват за грижа за уличните животни. Каузата им се радва на успех не само във В. Търново, но и във Финландия. Томми посвещава цялото си свободно време в помощ на бездомните четириноги и заедно с други съмишленици храни, лекува и кастрира животните. Чужденецът е сред доброволците, които редовно помагат на приюта за бездомни кучета в Шемшево. Двамата с Марияна се включват и в различни акции за спасяване на животните, а сред тях е подписката в защита на норките, която се проведе и във Велико Търново.
Друга слабост на двамата творци са пътешествията, а сред любимите им дестинации са Хималаите в Северна Индия и Непал. Семейство Нордгрен посещава Непал малко преди опустошителното земетресение, което взе хиляди жертви. Споделят, че са изключително впечатлени от енергията в страната и от местните хора, които живеят в мир със себе си и останалите. Като спомен донасят оттам знамена в традиционните цветове – синьо, бяло, червено, зелено и жълто, които символизират петте стихии в природата. На всяко от тях е написана молитва за мир по света, а знаменцата посрещат жителите и гостите на града в малкото ателие на Марияна на Самоводската чаршия.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново