Малки и големи кулинари забъркаха вкусни шедьоври за конкурса на ОУ „Бачо Киро“

Публикувано на пн, 14 май 2018
823 четения

102 вкусни шедьовъра приготвиха малки и големи кулинари за конкурса „Заедно забъркахме страхотна каша“, който се проведе в ОУ “Бачо Киро” във Велико Търново. В неделния ден училищният двор се превърна в забавна арена за кулинарния сблъсък.

Най-голям интерес сред участниците имаше към категорията „О, Сладко“, като в раздел „Торти“ бяха представени 27 сладки изкушения. В оспорваната конкуренция голямата награда спечели „Медена торта“ на Румен и Цветанка Игнатова от 3 “б” клас. В раздел „Сладкиши от тефтерчето на баба“ наградата отиде при Владимир Иванов с мама Росица Иванова за техните „Сладки таралежчета“.

Не по-малко интересни бяха и ястията в раздел „Модерни времена“. Там за плакет се пребориха Виктория и Илияна Миронова с тяхното “Каноли”. За „Здравословни ястия“ първото място заслужиха Петър Петров и Красимира Петрова за  “Сладоледено изкушение с кисело мляко и плодове с домашна лимонада”. При вкусотиите от месо класирането оглави „Октопод по гръцки“ на Радина и Стела Денчеви. При безмесните ястия плакет получиха Деа и Ани Косеви за ястието „Градинката на Деа и Ани“. „Пролетно руло с тиквички“ беше номер едно в категорията „Разядки, салати, мезета“. В категорията „Хлябове и питки“ беше отличена питката „Любов“ на Натали Стоянова, а в „Любими тестени закуски“ плакетът бе за „Баница с Ин и Ян“ на Петър и Красимира Петрови.

Две нови категории имаше в тазгодишния кулинарен конкурс. В раздела “Кулинарно пътешествие“ за ястия на други народи приза спечелиха Розанна и Таня Мишеви за тяхната „Сельодка под шубой“. Учителите също премериха кулинарни умения в раздела „Госпожата готви най-добре“. Там приза грабна началният учител Ивелина Стефанова за нейната баклава „Средиземноморска наслада“. Учениците от 3 “б” клас спечелиха торта за най-много участници и най-много спечелени първи награди в кулинарния конкурс.

Училищното настоятелство организира за втора поредна година празника. Ястията бяха оценявани от жури с председател мастър шеф Кристина Уилс, която е готвач от Австралия. В комисията бяха поканени зам.-директорът на “Бачо Киро“ Валентина Найденова“, председателят на Обществения съвет към училището Иван Иванов, преподавателят по физическо Иван Иванов, третокласничката Станислава Коева и двама родители – депутатът доц. Милен Михов и Елиз Ферад. Председателят на Училищното настоятелство Петя Георгиева раздаде плакетите на най-добрите.

Директорът на ОУ“Бачо Киро“ Владимир Николов заяви, че „веселият и забавен училищен празник е един прекрасен урок по създаване на общност”. Благодари на участниците ученици и родители, баби, на Училищното настоятелство и учителите, които не пожалиха сили и средства да покажат как може и как трябва да се празнува – пищно, красиво, вкусно и много забавно. И най-вече задружно.

7-годишните таланти Алекс Момински и Иван Мишев от музикално студио „Елита“ с вокален педагог Петя Василева поздравиха  училищната общност. Специален танцов поздрав имаше и от децата на клуб „Зоки“. Забавните игри на обичания Вихрен Недялков допринесоха за високия градус на настроението. А възможността всеки да опита от над стоте кулинарни шедьовъра допълниха прекрасното впечатление от тричасовия училищен празник.

Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново