Любовта на Багряна към писането запалва нейният учител в Търново

Публикувано на чт, 11 апр. 2024
245 четения

Актрисата Елена Петрова гостува в Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ във В. Търново, за да представи документалния филм „Животът, който исках да бъде поема”, посветен на Елисавета Багряна – една от най-значимите и обичани български поетеси. Той е създаден по повод 130-годишнината от рождението й, а сценарият му е изграден върху много автентични документални материали, спомени и интервюта на писателката и дава друг, непредубеден поглед върху нейните живот и дело. Елена Петрова, която е в главната роля, представи на живо в препълнената читалня и няколко свои любими стиха на Багряна, като дори се разплака на един от тях.
„Чрез този документален филм се опитахме да предадем усещането на Багряна за света, внушението на цялата й поезия, женската сила, която е излъчвала и предава през стиховете си. Постарахме се да предадем нейната дълбочина и големия й мащаб като поетеса“, каза Петрова. Тя сподели, че личността на голямата ни писателка я докосва най-вече с нейната космополитност и сила, и изрази надеждата си някой ден да участва в пълнометражен игрален филм, в който да успее да се превъплъти в образа на Багряна в цялата му плътност и красота.
„Багряна е много впечатлена, когато идва за първи път в Търново с родителите си. Тук те живеят в продължение на близо една година. Тогава тя е малка, ученичка в пети клас, и по-късно разказва, че е обичала да се разхожда с тях из града. Споделя, че той е първото й вдъхновение да започне да пише стихове, които били посветени на природата. Търново има специално място в нейните мисли и душа, било е сред няколкото й любими града и тя винаги е обичала да се връща тук“, разказа Росица Василева, директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен, която е и сценарист на филма за поетесата.
„Любовта на Багряна към писането на стихове запалва нейният учител в Търново – Димитър Рашев – доведеният син на Христо Ботев, като други нейни преподаватели тук също са й помогнали да открие таланта си на поетеса“, добави доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека в старата столица.
На срещата присъства и Христо Симеонов, режисьор на филма, който разказа интересни неща за неговото създаване и сподели спомен от една случайна своя среща с Елисавета Багряна и Дора Габе. За поетесата говори също режисьорът и актьор Христо Христов.
Част от събитието беше и представянето на изложбата „Елисавета Багряна – вечно търсеща и винаги вярна на себе си“, изготвена от сливенската библиотека и допълнена с книги от фонда на РБ „П. Р. Славейков“.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново