Лични вещи на Борис Денев показва галерията на Боруна

Публикувано на вт, 6 февр. 2024
93 четения

Посетителите на Художествена галерия “Борис Денев” ще могат да видят новата временна експозиция “Борис Денев – страници от личния му архив”, съобщиха от културната институция.
Представената в Зала 19 експозиция е обвързана с честването по повод 141 години от рождението на художника Борис Денев. Показан е част от личния архив на твореца, който се съхранява във фонда на Художествена галерия “Борис Денев”. На 13 табла са показани важни документи, публикации, рисунки, снимки и писма, които хвърлят светлина върху живота и творчество на Денев.
Сред изложените автентични документи могат да се видят оригиналният афиш от първата изложба с рисунки на военна тематика, която художникът реализира през 1913 г.; някои от неговите значими фейлетони; рецензии за творчеството на Денев от Стефан Митов и Никола Мавродиев; заявлението до СБХ от 1956 г. с молба да бъде възстановено членството му към Съюза на българските художници; писмо до Денев от Биеналето във Венеция от 1942 г.; обсъжданата идея за т.н. “Пантеон всебългарски” и др. Немалко са шаржовете на редица автори относно образа на Денев, както и фотографиите, обхващащи периода от неговите младини до последните му творчески години.
Несъмнено акцент в изложбата е портретът на Борис Денев от Илия Петров.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново