Коледен музикален спектакъл подари на своята публика хор “Славянско единство”

Публикувано на пн, 12 Дек. 2022
163 четения

Двучасов коледен концерт подари на горнооряховската публика хор “Славянско единство”. Зала 1 на Общината бе изпълнена до краен предел от приятели и почитатели на творческата формация и Маестро Донка Копринкова. Публиката имаше възможността да чуе изключително прецизно подбран репертоар от класически хорови творби, обработен фолклор, филмова музика, изпълнения с модерно звучене.
Поводът за музикалното събитие бе не само предстоящите коледни празници, а и личният празник на Маестрото, която на 2 декември навърши 80 години. По-голямата част от тях са посветени на музиката, а от 55 години тя е диригент на хор “Славянско единство”.
В големия празничен концерт се включиха много бивши солисти на хор “Славянско единство”, които сега пеят в МДТ “Константин Кисимов”. За да засвидетелстват своята почит към Маестрото, участие взе камерна група от хор “Железни струни” от Разград с диригент Красен Иванов. Двата хора имат дългогодишно творческо партньорство, пресъздадено на много сцени в България и Европа.
Специален жест към Маестрото и публиката бяха изпълненията на поп изпълнителя Рафаел Пашамов, който беше част от хора в ученическите си години, както и на баритона Мариян Костадинов, който не пропуска възможност да пее с горнооряховския хор и сега.
Сопраното Русалина Мочукова, вече с кариера по световните оперни сцени, също бе част от празничния спектакъл.
Но звездата на вечерта бе Маестро Донка Копринкова.
Горна Оряховица има своите Елена Грънчарова, Никола Петров, Атанас Буров. Но Горна Оряховица има Донка Копринкова. Поклон, Маестро, вие сте богатство не само за нашия град, но и за цяла България. Бъдете здрава и нека още дълги години аплодираме вас и хор “Славянско единство”, обърна се към маестрото заместник-кметът Григор Минков. Той поздрави от името на кмета инж. Добромир Добрев изпълнителите и всички присъстващи в Зала 1 на Общината. Заместник-кметът подари на маестрото приятелски шарж, рисуван от горнооряховската художничка Мариета Кулова, дъщеря на друг известен горнооряховски творец – Христо Кулов.
Поздрав към Донка Копринкова и хор “Славянско единство” имаше и от председателя на НЧ “Напредък – 1869” Атанас Петров.
Гост на концерта бе и народният представител Димитър Николов. Специално обръщение към маестрото, хора и публиката направи и председателят на Сдружение “Славянско единство” инж. Павлинка Николова. Тя благодари на всички, помогнали за реализирането на празничния коледен концерт, а след това удостои с поздравителни адреси и цветя гост-изпълнителите и акомпанятора на хора Антон Благоев, под чийто аранжименти бяха не малка част от изпълнените творби. Специална благодарност имаше и за човека, който години наред се грижи за доброто озвучаване на концертите на хора – Павлина Генчева.
Коледният музикален спектакъл завърши с изпълнението на “Многая лета”, този път под диригентството на Красен Иванов. А след това заваляха поздравите и цветята към маестрото – от дългогодишните приятели на хор “Славянско единство” почетният гражданин на Горна Оряховица Манфред Тилиц и Барбара Щанцелайн от Германия, от творчески формации от София и страната, от Сдружение “Славянско единство”, от Вокална формация “Оренда” с ръководител почетния гражданин Аделина Колева, от бивши хористи, много приятели и почитатели.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново