Класическа камерна музика ще звучи в църквите на Арбанаси

Публикувано на пт, 24 юни 2022
199 четения

Четири концертни вечери ще предложи тазгодишното издание на фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. В програмата са включени произведения на Прокофиев, Брамс, Шостакович, Глазунов, както и едно омагьосващо пътешествие в света на еврейската народна музика. Домакини на музикалните събития по традиция ще бъдат църквите музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси, а началото ще е винаги в 19,30 ч.
На 13 юли в църквата “Св. Михаил и Гавраил” ще прозвучи програмата “Нощ на клезмерите”, която ще представи звученето на еврейския фолклор. На 16 юли на същото място ще бъдат изпълнени Квинтет в сол минор, оп. 39 на Сергей Прокофиев и Кларинетен квинтет в си минор, op.115 на Йоханес Брамс. На 18 юли фестивалът ще се пренесе в църквата “Св. Георги”, където публиката ще може да се наслади на Струнен квартет № 8 в до минор, op.110 на Димитрий Шостакович и Струнен квинтет op.39 на Александър Глазунов. На 19 юли, отново там, Arbanassi Summer Music ще завърши с повторение на програмата от предишната вечер.
По време на музикалния фестивал зрителите ще могат да чуят майсторските изпълнения на редица изявени музиканти и изпълнители: Теодора Атанасова – виолончело, Роберта Верна – цигулка, Сара Домжанич – цигулка, Янекс Никлавич – виола, Димитри Местдаг – обой, Лор Бинон – сопрано, Бенджамин Диелтйенс – кларинет, и Юлита Фъсева – контрабас.
Arbanassi Summer Music се провежда от 2010 г. по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му Юлита Фъсева, която е родена във В. Търново. Тази година те станаха носители на Награда “Култура” на Община Велико Търново в областта на сценичните изкуства. Домакин и организатор на събитието е Регионалният исторически музей с подкрепата на Община В. Търново.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново