Калин Стоев събра биографиите на 4000 древни римляни в книга

Публикувано на чт, 3 май 2018
179 четения

На 10 май 2018 г. (четвъртък) от 17 30 ч. в Лапидариума на Археологическия музей във Велко Търново ще бъде представена книгата на Калин Стоев “Да бъдеш римлянин в Мизия. Антропонимия и просопография на романизираното население в Горна и Долна Мизия (I-III век)“.

Книгата е изследване на имената и биографиите на над 4 000 римски граждани, принадлежащи към над 200 семейства от територията на провинция Мизия и на по-късните провинции Горна и Долна Мизия. Анализът на тези имена и биографии изгражда структурата на романизацията – процес на присъединяване на територията и населението на Долнодунавския регион към военната, административната и обществената структура на римския свят и функционирането на региона като част от империята.

Кален Стоев ще изнесе лекция на тема „Nicopolis ex Bessia = Nicopolis ad Istrum? Какво ни казват дипломите на военните от Равенския флот от 1 август 142 г.“ , която е осветлява някои проблеми от административната и етническата история на Тракия и Мизия през римския период.

Д-р Калин Стоев работи в Института по балканистика с Център по тракология и е главен асистент  в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново