Изложба “Дамите”обединява 25 съвременни художнички

Публикувано на пн, 12 февр. 2024
190 четения

Изложба, озаглавена “Дамите”, ще представи във В. Търново творчеството на 25 съвременни български художнички в Изложбените зали “Рафаел Михайлов”. Тя ще бъде открита на 8 март и ще е посветена на живота и творчеството на Маргарита Пуева, един от осемте носители на престижната международна награда “Хенри Мур”.
Сред участниците в изложбата се очаква да бъдат Виолета Радкова и Мая Кубратова от Русе, както и Мария Чакърова от Варна, които са дългогодишни приятелки на Пуева. Ще се включат и утвърдени художнички от различни поколения, творящи в областта на скулптурата, акварела, абстрактната живопис и стил наив, които ще представят свои произведения наред със скулптури и картини на Пуева, съхранявани в различни частни колекции.
“С творчеството си Маргарита Пуева е мотиватор на поколения български художнички. Това ще бъде изложба за различните лица на жената творец. Много от авторките ще покажат свои творби за първи път пред търновската публика”, посочи художничката Елена Стоева, която също ще участва със свои творби в експозицията. Тя е учредител на Сдружение “Клубът”, който организира изложбата със съдействието на Община Велико Търново.
Друга идея на организаторите е в залите “Рафаел Михайлов” да бъде обособено творческо пространство на името на Маргарита Пуева, където жените творци ще имат специален статут, сподели Стоева, която е решила в дните до 8 март да представи всяка една от авторките в изложбата в интернет-страницата на “Клубът”.
Маргарита Пуева (1950 г. – 2016 г.) е родена в Перник, а от 1968 г. до 1975 г. учи “Скулптура” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Тя има 58 самостоятелни изложби и участия в 76 групови изложби в България, САЩ, Китай, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания, Нидерландия, Русия и други държави. Българката е един от осемте носители на наградата “Хенри Мур” в света, а нейните пластики до ден днешен са в парка “Хенри Мур” във Великобритания. Маргарита определя В. Търново като най-красивия и романтичен град в България и не спира да го обича до края на живота си.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново