Изложба показва диаманти, рубини и любими камъни на Клеопатра и император Александър II

Публикувано на чт, 24 февр. 2022
840 четения

Богата колекция от скъпоценни, полускъпоценни камъни и кристали ще бъде показана във В. Търново. Домакин на експозицията от 1 март до 28 март ще са Изложбени зали “Рафаел Михайлов”.
В изложбата ще бъдат представени над 400 образеца от България и цял свят. В нея посетителите ще могат да видят: диаманти, които са най-твърдите в природата скъпоценни камъни; наречения “камък на живота” рубин, внесен от Бирма, Мадагаскар и Мозамбик; сапфири от Кашмир и Шри Ланка; берили, тъй като месец март е месецът на аквамарина и на всички моряци; смарагди от Замбия и Колумбия; носещия името на цар Александър II камък александрит, който е много скъп и рядък, с променящ се цвят от петролно зелено до лилаво; а така също и изключително ефектното котешко око. Ще бъдат изложени и придобилите голяма популярност заради изчерпване на находищата им танзанити с наситен син цвят, както и аметист или т.нар. “камък на трезвеността”, цитрин и любимият на Клеопатра зелен перидот. Тук става въпрос за обработени камъни по двата най-известни способа – фасетиране и кабушони, със заоблена горна повърхност и плоска долна страна, разказва организаторът на събитието Веселин Марчев.
Изложбата представя експонати от частни колекции, като всички кристали, друзи и необработени камъни са собственост на Венцислав Панев от Дряново. Могат да се видят разкошни екземпляри, събирани от цял свят, като огромна аметистова друза от Бразилия, която всъщност е лилавата разновидност на кварца, жълтата му разновидност – цитринова друза, апатити, барити, амазонити и много други редки екземпляри. Интересни са стилобитът с колесит от Индия, черният турмалин, розовият кварц от Мозамбик, опушеният кварц от Мадагаскар, арагонити от Турция и Испания, гипсов кристал, който е от най-дългата пещера в света, намираща се в Украйна, както и солен кристал от най-дългата солна пещера в света, намираща се в Израел. Основна част от експозицията са български образци на минерали и техните кристализации, обяснява Марчев.
Изложбата ще бъде открита на 1 март в 17,30 ч. и ще е безплатна за всички посетители. “Желанието ми е да накарам хората да излязат поне за малко от сивото ежедневие и да се порадват на красотата, създадена от природата”, казва Веселин и кани жителите и гостите на Велико Търново да я разгледат. Припомняме, че това е втората такава изложба, която се прави точно една година след първото ѝ представяне в старата столица.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново