Изложба от 40 творби подреди художникът Габриел Панев

Публикувано на пт, 9 Дек. 2022
851 четения

Великотърновският художник Габриел Панев подреди изложба с 40 свои творби във фамилната галерия “Паневи” на Самоводската чаршия в старата столица. Експозицията е озаглавена “Повече от седем” и включва няколко различни цикъла. Един от акцентите е серията портрети на музиканти и певци, които вече не са между живите, но са вдъхновявали автора на платната и са оставили невероятна музика след себе си. Това са любимата му изпълнителка Алия, която го е докоснала най-силно през целия му житейски път, Уитни Хюстън, Бари Уайт, Лутър Вандрос, Арета Франклин, Майлс Дейвис и Лефт Ай от групата TLC.
“Алия има една песен, която се казва “Повече от жена”, и оттам дойде заглавието на изложбата “Повече от седем”, тъй като имам и 7 картини със седмици, свързани повече с философията на седмоднева, на началото и края”, пояснява Габриел.
Другата група от 7 творби е изцяло създадена по заглавията на песни на 7 любими групи и изпълнители на автора. Сред тях са и две, вдъхновени от български парчета – “Игра на въже” на ФСБ и “Нямаме време” на Белослава и Бобо.
Около 10 от картините на Панев са правени през тази година, а останалите са от различни периоди, особено портретите. Досега те не са представяни в изложби, а някои специално са смъкнати от стените на дома му, за да бъдат показани пред публика.
Проектът е реализиран по програмата “Творчески стипендии” на Национален фонд “Култура”, като чрез експозицията художникът представя резултатът от работата си във връзка с това. Изложбата ще бъде на разположение на посетителите на галерията до края на годината, а Габриел вече подготвя и следващата, която ще бъде открита на 19 декември в Пловдив и ще е изцяло с негови творби от последните 2 г. Тя е под мотото “Красотата е за всички”, като то пак е заимствано от заглавие на една от песните на Белослава, разкрива Габриел.
На откриването на изложбата присъстваха родителите на автора – известните великотърновски художници Иваничка и Христо Паневи, както и немалко творци в различни области на изкуството.
Николай ВЕНКОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново