Изложба-базар с ръкоделия откри Клубът по битова култура към читалище „Надежда“

Публикувано на ср, 13 Дек. 2023
166 четения

Коледна изложба-базар с ръчни изделия откри Клубът по битова култура към читалище „Надежда“ във В. Търново. Събитието се организира за 36-ти път, като експозицията е представена във фоайето на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ в старата столица. Талантливите майсторки на ръкоделието изненадват с някои нови идеи и разнообразни техники. Българската бродерия е втъкана в коледни венци, бижута и поздравителни картички, има произведения от уникална калоферска дантела, изключително трудоемки и много красиви дантели поанлас с различни фигури, изделия, изработени чрез техниката фриволите, плетива на една и две куки, ипроизведения от жива вълна и др.
„През 1987 г., когато нашия клуб стартира дейността си, шиехме предимно карета и украса за дома, но сега българската бродерия и шевица намира своето място и в други изделия. През всички тези години през клуба са минали над 70 жени и постоянно имаме нови попълнения, за да доразвием това, което правим“, разказа Павлина Владева, ръководител на Клуба по битова култура към НЧ “Надежда”. Тя посочи, че великотърновци и гостите на града могат да посетят изложбата-базар и да си закупят ръчно изработени подаръци, в които е вложено не само майсторство, но и душа, както и пожелания за здраве, щастие и хубави моменти с любими хора. В нея са включени произведения на: Искра Борисова, Петя Петрова, Таня Иванова, Бистра Николова, Ивелина Митева, Елена Димитрова, Радка Иванова и Йорданка Попова. Гост в изложбата тази година е Лия Байдакова, която е от Г. Оряховица, но е студентка втори курс, специалност „Журналистика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Хобито й е да прави бижута с хербаризирани от нея цветя. Тя се занимава с това от 15-годишна, вдъхновена от своята кръстница. Отначало започва да влага цветята във формички от епоксидна смола, след това включва полимерна глина, синджирчета и различни камъчета, от които създава обеци, гривни, колиета и пръстени.
На откриването на изложбата, Владева припомни, че в далечната 313 г. Константин Велики, император на Източната Римска империя, въвежда християнството като официална религия. По-късно, на 25 декември 327 г., той се покръства и затова тази дата се приема за рождена на Иисус Христос. Българската традиция през 19 в. е много по-различна от това, което е сега. Тогава българинът пости през по-голямата част от годината, а Коледните пости продължават 40 дни до Бъдни вечер. Тогава е имало няколко важни символа, характерни за деня преди Коледа. Един от тях е дъбовия или крушов пън, който се запалвал и горял цяла нощ в огнището, за да гори огънят в семейството. За този празник българите се прибирали от близо и далеч, защото тогава цялата фамилия трябва да е заедно. Огънят на този бъдник сега символизира свещичката на коледните елхи, посочи Владева. Боговицата – посветената на Бога пита с кръста и паричката, също е много важен символ, а третият такъв е постната вечеря, която трябва да е от 9 или 12 храни. На трапезата те се сервират върху слама, прикадяват се и там присъства всичко, което се ражда в българската градина. По този начин хората се молят за благодат и плодородие през следващата година. Трапезата се оставя цяла вечер, защото в дома може да дойдат сенките на предците. Първото късче от Боговицата се поставя пред иконата на Богородица, второто е за желаните гости, а останалото се раздава на семейството. На Коледа се коли прасето, вечерята е месна и тогава се прави баницата с късметите. Интересно е, че в България Бъдникът и дряновицата са били характерните коледни елементи, а елхата се появява много по-късно. Първата голяма частна елха украсява през 19 в. търновецът Стефан Стамболов, като след празника раздава всички украшения на своите гости. Масовото украсяване на елхи в нашата страна започва чак през 20 в., а в Търново е имало разсадник, откъдето са се купували те. Първоначално коледните дръвчета не са били във всеки дом, а само в учрежденията, училищата, болниците и читалищата, разказа още Владева.
На откриването на изложбата-базар присъстваха Иван Александров, зам.-директор на РБ „П. Р. Славейков“, Виолета Белчева, секретар на НЧ „Надежда“ и гости. На 15 декември експозицията ще бъде преместена в читалище „Надежда“, за да съпътства Коледния концерт, който ще се проведе там. Към изложбата има и томбола, в която всички билети печелят, посочи Владева.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново