Излезе новата книга на Владимир Шумелов “Широко отворени очи”

Публикувано на чт, 18 ян. 2024
71 четения

Новата книга на Владимир Шумелов, озаглавена “Широко отворени очи”, излязла от печат преди броени дни, обединява текстове в областта на оперативната литературна критика, писани от него в периода 2017-2022 г. Общо представените книги на български автори в изданието са около 70, като сборникът включва раздел с наблюденията на Шумелов върху отделни заглавия на писатели, представени хронологично – Георги Господинов, Десислава Неделчева, Христо Добротинов, Мая Славова, Данка Калчева, Кирил Попов и др. Наблюдава се както откриването на нови имена и тенденции, така и връщането към книги на вече представяни автори (в тази и предишни книги на Шумелов), което е полезно откъм постигането на плътност и пълнота в критическата презентация на дадени творци. В изданието можем да прочетем критически думи и за книги на великотърновски автори от разглеждания период – на Снежана Иванова, Янислав Янков, Светла Андреева, Радка Пенчева, Николай Стефанов, Иван Тодоров, Миролюб Влахов, както и новата вълна литератори от ВТУ, представени в сборника “Протуберанси”.
Структурата на този сборник включва четири дяла: Книги (2017-2022) (26 критически текста за книги), За дебютите от “Южна пролет” ’2020 (22 книги), Книги от Априловски награди – Габрово ’2020 (10 книги), Бургаска проза ’2021 (12 книги). Критическите текстове са с различен обем – от ревю (както е в общите прегледи) до по-обширна статия, като в тях Шумелов неизменно стига до същината на проблемите и идеите, прецизно и точно определя всяко отделно съчинение или автор.
“И досега си мисля, че основната функция на литературата е да те кара да мислиш. На критиката – също. Опитвам в крайна сметка да съчетая двете основни функции на критиката – аналитичната и оценъчната – в една нова стилистика. Разбира се, със знанието, че подценяване на една или друга от тези функции води до ерозиране на стойностните литературни критерии”, казва Шумелов.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново