Исторически форум-фестивал популяризира културни обекти, обновени с евросредства във В. Търново

Публикувано на вт, 15 май 2018
189 четения

На 19 май (събота) Областен информационен център – Велико Търново организира Исторически форум-фестивал „Европа и Царевград Търнов“. Събитието ще се проведе от 10:00 ч. до 14.30 ч. в района между църквата „Свети Петър и Павел“ и „Шишманова баня“ в гр. Велико Търново.

Форумът се организира от ОИЦ в рамките на информационната кампания „Европа в моя регион“ 2018 в партньорство с Община Велико Търново, РИМ – Велико Търново, НД „Традиция“ – клон Велико Търново, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – гр. Варна, музикална формация „Ериней“ и свободни реконструктори от България.

Програмата на фестивала ще представи ежедневния бит, занаяти, изкуства и воински умения от периода XII-XIV век – времето на династията Асеневци. Зрителите ще имат възможност да стрелят с лък, да опитат ловкостта и сръчността си в средновековните игри, да се запознаят с музиката и танците от епохата, да участват в оцветяване и рисуване върху керамика, да почувстват духа на периода, облечени в средновековни болярски и царски одежди и доспехи, с които ще могат да се снимат за спомен.

Целта на проявата е популяризиране на обекти на културно-историческото наследство, които са обновени с европейски средства, и създаване на траен интерес в обществеността към българската история.

В рамките на събитието ще бъде организиран и рекламен щанд с информационни материали на ОИЦ – Велико Търново представящи дейността на центъра и успешно реализирани европроекти в общините от Великотърновска област.

ОИЦ – Велико Търново е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново