Гостите от далечен Китай са пленени от българския фолклор (снимки)

Публикувано на нд, 29 Юли 2018
178 четения

Представителите на Китай в Международния фолклорен фестивал във Велико Търново дойдоха от Университета за музика и танци в Ханджоу. В него учат 2500 студенти на възраст от 18 до 24 г. Групата е сформирана към консерваторията преди 11 години. На фестивалната сцена в старата столица тя представи фолклорни танци, типични за техния регион в Китай, но и такива, характерни за малцинствата на тибетците и монголците.

Любопитен факт е, че всички младежи, които са се записали в университета, за четирите години на обучението си задължително трябва да овладеят танците на всички малцинства. След като завършат, те започват да преподават в начални училища като учители по музика и танци. Мисията им е да предадат на младите поколения традициите от миналото.

Танците, които великотърновци видяха, са базирани на традициите, но в тях силно е застъпен артистичен елемент. Една от композициите представя историята на момиче от малцинството Шъ, което само трябва да направи своята булчинка рокля.

Всички танци са с дълга история и са дълбока свързани с китайската култура и светоглед. С тях изразяват желанието си за живот и радостта си от него.

Заради участието в лятната фиеста във В. Търново изпълнителите от Китай идват за първи път в Европа. Гостите не крият възхищението си от красотата на българската природа. Впечатлени са от историческата крепост “Царевец и от българския фолклор, който описват като истински букет от емоции.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново