Фотографът Найден Найденов показва в изложба “Хората на Европа”

Публикувано на ср, 29 авг. 2018
214 четения

Фотографът на “Янтра ДНЕС” Найден Найденов, който от 15 години живее във Франция, подреди изложба на паната пред Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново. Експозицията, която е озаглавена “Хората на Европа”, ще бъде открита на 30 август от 18.00 часа. Медиен партньор на арт събитието е в. “Янтра ДНЕС”.

За първи път част от фотосите са били изложени през 2013 г. по покана на местното кметство във френския град Клермон Феран, където великотърновецът живее. Найден споделя, че е снимал кадрите през последните няколко години в България, Франция, Италия, Испания, остров Мадейра и Монте Карло. Търсил е хора, които са с позитивно излъчване. Зрителите ще могат да видят усмихнатото лице на грънчарката от Самоводската чаршия Нина Нешева, младежи, облечени в народни носии, музикантка, която свири на стълбите пред една от катедралите във Флоренция, момент от футболна среща и много други.

Майсторът на обектива разказа, че му е направило впечатление, че швейцарците излъчват голямо спокойствие, а италианците и испанците са много емоционални.

“На остров Мадейра също са спокойни. Не си заключват колите, защото казват “Ако хванем един крадец, хвърляме го в океана”. Във Франция много държат на личния живот. Със закон е установено, че никой няма право да влезе в семейство и да налага свое виждане. На публични места почти е забранено да се снимат хора, защото мъжът може да е излязъл с любовницата, не със съпругата – и положението става деликатно”, разказва още фотографът.

Найден Найденов се занимава с фотография от почти 50 години, 25 от тях е работил като фоторепортер в различни медии. Великотърновецът има над 40 самостоятелни изложби, най-вече в България и Франция.

Весела КЪНЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново