Филмът на учениците от киноклуба на СУ “Ем. Станев” с премиера и в България

Публикувано на чт, 20 юни 2024
134 четения

Премиера в България ще има филмът на учениците от киноклуба към СУ “Емилиян Станев”. Късометражният филм, който носи името “Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим”, ще бъде представен на кинофестивала “Срещи на младото европейско кино” в София. От 22 до 28 юни във Френския културен институт предстои неговото десето издание.
Филмът на младите великотърновски таланти ще бъде показан на 24 юни като част от проекта на Сдружение “Арте Урбана Колектив” в партньорство с европейски инициативи, организации и български училища, който организира тематични кинообразователни прожекции и ателиета. Форумът “Кино в училище” започва с кръгла маса, като в диалога ще се включат учители, ученици и професионалисти от областта на киното. После ще бъдат представени документалните филми, създадени от ученици през изминалата учебна година.
Чакаме с нетърпение, защото срещите с другите участници са много приятни, споделиха Теодора Стефанова, Ида Тошева, Теодора Тачева и Леа Емилова – част от участниците в киноклуба на СУ “Емилиян Станев”, и тяхната учителка и зам.-директор на училището Дияна Добрева.
Както “Янтра ДНЕС” вече писа, филмът “Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим” вече бе представен в Лисабон пред съмишленици от различни краища на света. Представители на 17 страни се събраха в Португалската кинотека, за да споделят и обсъдят заедно своите филми. Всички те работиха по една и съща тема “Да снимаме Другия – документалният жест” като част от проекта “Киното, сто години младост”. Филмът им предизвика вълна от емоции в залата със своя деликатен хумор и чудесно заснети персонажи. Проектът се провежда от 29 години и събира деца от цял свят по инициатива на Алан Бергала и Натали Буржоа. Ученици от различни възрасти се срещат с магията на киното чрез гледане на филми, свързани с годишната тема, и са поставени в ролята на автори на филми-есета, подпомогнати от ментори – професионалисти от киноиндустрията.
Сега предстои и неговата премиера в България. Късометражният филм проследява живота, кипящ на една улица във Велико Търново. На пръв поглед това е обикновена уличка с начало и край, не по-дълга от 150 метра, но всъщност една в друга, досущ като река, се вливат три различни улици: ул. “Митрополит Панарет Рашев” (позната и като ул. “Стефан Денчев”), ул. “Иванка Ботева” и ул. “Максим Райкович”. “Този филм в своята краткост показва многообразието на света – колко сме различни, колко е другият пред нас и в същото време живеем на една улица”, коментира Дияна Добрева.
Трейлърът на филма вече може да се намери в интернет пространството, а младите хора планират да представят филма си и в своето училище “Ем. Станев”, след като мине фестивалът в столицата.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново