Филм на ученици за общинския приют за кучета събра 6000 гледания за 2 дни

Публикувано на вт, 19 Дек. 2017
330 четения

Повече от 6000 гледания и 70 споделяния във Фейсбук събра само за два дена филмът “Последните джедайки”, който са заснели ученици от СУ “Вела Благоева” във Велико Търново. Лентата е за общинския приют за кучета и е продукция на Велафилм и Lucasfilm.
В продуцентския екип участват седем възпитаници на училището. Сред тях са Преслава Димитрова, Лъчезар Лазаров, Десислава Тодорова, Габриела Евтимова, Даниела Борисова, Тодор Найденов и Ивелина Ангелова. С тях е работил и училищният психолог Лилия Цанкова, която също е продуцент, режисьор и автор на текста.
Младите хора са ученици в 9 и 10 клас и са част от доброволческата група, която посещава приюта от септември. Те са изработили коледни картички с образите на кучетата от филма, а десетокласничката Десислава Тодорова е направила рисунки. Всички техни произведения се продават в къщичката за дарения в коледния базар в парк “Марно поле”. 45 от картичките са откупени от ръководството на СУ “Вела Благоева” и вече са разпратени с коледни пожелания до приятели и партньори на гимназията.
“Когато започнахме да ходим в приюта, имахме големи притеснения какво ще видим, обаче се оказа, че лекарите и служителите там се грижат за животните прекрасно. Само за една година са осиновени 125 кучета, при положение че капацитетът на приюта е 80 животни”, споделя Лили Цанкова. И допълва, че децата сами избрали кучетата, които да станат герои в лентата, а след това записали историите им от директора Глория Христова, която също е възпитаник на “Вела Благоева”. Благодарение на преподавателката си по биология Розалия Димкова тя избрала да стане ветеринарен лекар.
Младежите всеки понеделник посещавали приюта с нея. Те разхождали кучетата, грижили се за тях и им помагали да се социализират, за да могат по-лесно да бъдат осиновени. Идеята за филма се родила, когато решили, че искат да документират своите занимания с животните. След това директорът на гимназията Ангел Янчев решил да навести доброволците и да провери с какво точно се занимават децата, докато са в приюта. След като разбрали колко дълго се лутал, за да открие мястото, решили, че трябва да съберат средства за изработването на указателни табели.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново