Екип от СУ “Емилиян Станев” гостува в Словения по проекта “Евроастрономия”

Публикувано на чт, 19 Апр. 2018
527 четения

Ученици и учители от СУ “Емилиян Станев” са гостували на училище в словенската столица Любляна и са работили в екип с представители на още 7 държави. Визитата бе в рамките на проекта “Евроастрономия”, който търновското школо реализира по Еразъм +. В работната среща са се включили и представители на училищата партньори във Великобритания, Германия, Франция, Словения, Румъния, Португалия и Македония.
Десетокласниците Стоян Стефанов и Светослав Петров заедно с учителите по химия и физика Веселка Недкова-Йорданова и по английски език Петя Стоянова са пътували до Любляна. Там са участвали в различни семинари – кацали са аварийно на Луната, наблюдавали са нощното небе, изчислявали са разстояния между звездите. “Учениците, които представяха нашето училище, бяха избрани на конкурсен принцип. Кандидатите трябваше да напишат мотивационно писмо, а одобрените бяха допуснати до интервю”, сподели г-жа Недкова.
С финансиране в размер на 26 600 евро разполага СУ-то по проекта. “Негова основна цел е да насърчи учениците в придобиването на умения и компетентности в областта на математиката и астрономията, както и да ги подготви за работа в многоезична среда. Освен това учениците могат да се запознаят с астрономията през призмата не само на физиката, но и на други науки – история, литература, фолклор, астрология и др.”, обясни преподавателката.
Със средства по проекта СУ “Емилиян Станев” закупи таблети и модерен телескоп, които се използват в обучението. Оптичният уред е с вградена памет и разполага с 4000 обекта на звезди, мъглявини и галактики. С телескопа любознателните възпитаници на училището могат да наблюдават фазите на Луната, Венера и пръстените на Сатурн. Към него може да се прикачи и камера, с която да се правят снимки или видео на интересни обекти в звездното небе.
В края на проекта младежите и учителите, които са ангажирани с дейностите, ще трябва да създадат учебни материали, предназначени да подобрят познаването и разбирането на научните принципи с акцент върху астрономията, математиката и физиката, и ще допринесат за процеса на учене през целия живот.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново