Джаз музика с народни мотиви на “Бодуров трио” ще прозвучи в Изложбените зали

Публикувано на чт, 19 окт. 2023
206 четения

Безплатен джаз концерт на музикантите от “Бодуров трио” организира Община Велико Търново в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” в старата столица. Проявата ще е на 27 октомври от 18 ч., а пред публиката ще излязат пианистът Димитър Бодуров, барабанистът Борислав Петров и басистът Михаил Иванов.
Базираният в Амстердам джаз пианист и композитор Димитър Бодуров има издадени над 15 албума соло с неговото “Бодуров трио” и в различни групи като лидер и гост. Като композитор е писал предимно камерни творби, както и музика за театрални и танцови представления. Носител е на редица джаз награди и концертира редовно в Европа. Бодуров остава очарован от фолклора на родната си страна, който често присъства в неговите композиции, въпреки че триото му звучи съвременно, интерактивно и динамично. Наскоро групата издаде шестия си поред албум “Сенкя падна”, чиято музика подтиква към размисъл и преоценка на житейските премеждия и ситуацията в света през последните няколко години. Музикалният изказ на Бодуров пленява със своята изразителност, емоционалност, динамичност и богата палитра от изразни средства. Изпълнителите от триото имат издадени шест албума и са работили с известни имена като Теодосий Спасов, норвежкия саксофонист Тръгве Сейм и израелския тромпетист Итамар Борохов.
Събитието е част от културния календар на Община Велико Търново. Своеобразното турне на “Бодуров трио” ще премине и през градовете Плевен, Пловдив, Варна и София, а проектът се осъществява с подкрепата на програма на Национален фонд Култура “Едногодишен грант” 2022.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново