Дипломна работа на великотърновец попадна в Каталога на руското министерство на културата

Публикувано на пт, 4 февр. 2022
743 четения

Журналистът с майката на Висоцки.

Дипломната работа на Анатоли, която се пази в Каталога на Министерството на културата на Русия.

Анатоли Петров написа книга за посещенията на руския бард в България.

Дипломната работа на журналиста от в. “Янтра ДНЕС” Атнатоли Петров от 1990 г. попадна в Каталога на Министерството на културата на Русия. Тя е на тема “Владимир Висоцки – за драматичната съдба на поета” и е от огромен принос за изследванията за живота и творчеството на бележития руски творец.
“През 1988 г. направих курсова работа на тази тема. Защитих я успешно, но голямото ми желание бе да направя дипломна работа. Никак не беше ясно дали ще ми разрешат, защото в онези години си беше предизвикателство да искаш да пишеш за такъв автор. Нито беше сред утвърдените големи имена в съветската литература, които изучавахме, нито пък някой пишеше за него”, спомня си Петров. За негова радост преподавателят му във ВТУ “Св. св. Кирлил и Методий” Георги Гърдев приема идеята с ентусиазъм и го насърчава да работи в тази посока. Рецензент на Анатоли става тогавашният асистент на Гърдев, а днес вече ректор на ВТУ – проф. Христо Бонджолов. Всички те са убедени, че това е първата в България дипломна работа за Висоцки. Петров споделя идеята си с майката на Висоцки – Нина Максимовна, с която се запознава лично малко преди това и тя потвърждава, че са ѝ известни само няколко работи на руски студенти, но не и в чужбина. Майката на Висоцки дори изявява желание лично да дойде във Велико Търново и да присъства на защитата, но това не се случва. Още същата година обаче Анатоли лично ѝ подарява оригинала от дипломната си работа, която тя много харесва. По-късно Максимовна я предава на Музея на Владимир Висоцки в Москва, където се съхранява и до днес.
“С известна доза нескромност ще споделя, че тази дипломна работа има своя сериозен принос във висоцкознанието. Тя е първият научен труд, изцяло посветен на направения за първи път хронологичен подход към творчеството на Висоцки. Оформени са периодите в неговата творческа еволюция, очертала прякото обвързване на творческия с жизнения му път, очертало драмата на непризнатия му приживе гений и неговия трагичен финал”, смята Петров, който в дипломната си работа проследява поезията на руския бард, обособявайки три основни периода. Първият е Ранен (1955-1964 г.) и обхваща младежките години на Висоцки и първите му поетически опити. Основно място в него заемат т.нар. “блатни песни”. Вторият е Социален период (1965-1970 г.). Той е най-кратък, но и най-ползотворен за поета, който насочва своето внимание към заобикалящия го свят, поставяйки си за задача правдивото отразяване на живота в цялото му многообразие. Третият период Анатоли определя като Философски (1971-1980 г.). Това е последното десетилетие от творчеството на Висоцки, в което поезията му постепенно променя характера си: обект на внимание става самият той, обръщайки поглед навътре, в себе си. На преден план излизат вечните философски проблеми – за смисъла на човешкия живот, за отношението творец – творчество, за смъртта. В този последен период поезията на Висоцки се изпълва с трагизъм – резултат от разпъващите го душевни противоречия.
Години по-късно известният висоцковед Анатолий Кулагин се посвещава на темата и през 1996 г. издава книгата “Поэзия Высоцкого. Творческая эволюция”, издание на Коломенския педагогически институт. В нея авторът обособява 4 периода в творческата еволюция на Висоцки. Сред изследователите на руския творец именно Кулагин е сочен като авторът, направил първия хронологичен подход на поезията му, но според великотърновеца, пишейки книгата си, той вероятно не е бил запознат с дипломната му работа, макар и депозирана още през 1990 г. в Държавния музей “В. Висоцки”. Самият Кулагин признава това повече от десетилетие по-късно в студията си “Студенческое высоцковедение”, в която анализира 14 студентски дипломни работи за Висоцки в периода 1984-1992 г., като споменава Петров.
“И все пак творческата еволюция на художника в онези години е попаднала в сферата на вниманието на студентската наука. Отново студентите изпревариха старшите си колеги: випускникът на Великотърновския университет А. А. Петров е защитил диплом на тема “Поезията на Висоцки – идеи, проблеми, художествени особености”, пише руският изследовател. Кулагин изразява своето съжаление, че работейки над своята книга, не е бил запознат с изследването на българина. Той определя подхода Петров като резонен и аргументиран. Сериозният проблем е поставен и решен от млад изследовател, който не пропуска кратко да охарактеризира сложната естетическа природа на песенната поезия на Висоцки, посочва Кулагин, отдавайки нужното внимание на великотърновеца.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново