Деца се подготвят за Коледа със занимания в читалище “Искра”

Публикувано на пт, 16 Дек. 2022
255 четения

Деца от 4-та група “Детелина” на Детска градина “Здравец” във В. Търново гостуваха в Читалище “Искра” в старата столица. Там се проведе работилница за направата на сурвакници от традиционни материали – вълна, сушени плодове, пуканки и други неща, като малчуганите предварително се бяха подготвили с наричания за берекет и здраве и Коледна песен. Инициативата се реализира по идея на библиотекарите към читалището и на учителите на децата – Албена Михайлова и Десислава Аврамова, заедно с директора на градината – Илияна Стойчева, които също посетиха библиотеката.
С второкласници от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” беше проведена и инициатива за пресъздаване на любими техни коледни текстове, лични желания и мечти върху лист хартия, с които творби впоследствие бе открита и изложба. За своите произведения учениците получиха грамоти, а след това в детския отдел се състоя четене на зимни приказки. Децата прочетоха и изслушаха с интерес някои по-неизвестни за тях истории, като тази за растението Коледна звезда, идващо от Мексико и Гватемала и използвано от местните жители за оцветяване на тъкани и прежда. Цветето се превръща в Коледно чудо именно в мексиканския фолклор, разказа Гергана Михайлова, библиотекар към НЧ “Искра”.
На 19 декември в читалището ще гостуват и ученици от предучилищната група на ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново с учител Габриела Шубракова. Тодорка Недева от Регионалния исторически музей в старата столица ще им разкаже за обичая Бъдни вечер, символиката и начина, по който българите са го празнували и празнуват в момента. За целта, с помощта на родителите на учениците, в детския отдел на библиотеката ще им бъде представена една традиционна нашенска празнична трапеза с постни ястия. На същия ден ще се проведе среща и с малчугани от Детска занималня “Детство мое”, които ще присъстват на Коледна работилница за изработване на играчки за елха чрез техниката декупаж.
На 21 декември предпразничните мероприятия ще продължат с първокласници от ОУ “П. Р. Славейков”, на които Тодорка Недева отново ще проведе беседа, но за пътя на Коледната елха до България и В. Търново – как се е появила в нашите домове и какво символизира. Учениците ще подготвят празнична програма и с техни ръчно направени играчки ще украсят елхата в детския отдел на библиотеката.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново