Бургаската опера представя „Аида“ под звездите на Царевец

Публикувано на чт, 16 Авг. 2018
147 четения

На 18 август Бургаската опера ще представи на крепостта Царевец във Велико Търново едно от най-популярните класически заглавия – операта „Аида“ от Джузепе Верди.  Спектакълът от афиша на фестивала „Сцена на вековете“ 2018 е с начален час21,00.

Операта „Аида“ е най-известната творба на Джузепе Верди. Още на премиерата си в Кайро, Египет, операта жъне изключителен успех. Година по-късно повтаря фурора си в Миланската Скала.

В спектакъла на Бургаската опера с пищен декор двореца на Царевец ще се превърне в Мемфис и Тива, където се развива действието по времето на междуособиците на Египет и Етиопия.

В ролята на етиопска принцеса Аеда ще се превъплати най-доброто родно сопрано – Йоана Железчева, а ролята на влюбения в нея египетският военачалник Радамес ще изпълни  баритонът Ивайло Михайлов. Кирил Манолов, Даниела Дякова, Деян Славов, Дамян Панчев и Диана Василева ще изпълнят другите солови партии, а в зрелищната постановка ще участва хор, балет и оркестър на Държавна опера Бургас.

Режисьорр на спектакъла е Павел Герджиков, а диригент – маестро Иван Кожухаров.

Последното заглавие от Фестивала  „Сцена на вековете“ 2018, което ще се играе на крепостта Царевец е мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ на Държавна опера Русе на 5 септември.

След всяко представление като подарък за зрителите се ицлъчва аудио-визуалното шоу “Царевград Търнов-звук и светлина”.

Част от съпътстващата програма на фестивала е и концертът ПО-ПОЛЕКА SYMPHONY на оркестъра на Опера Пловдив със Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ – Стоян Янкулов – Стунджи, Веселин Веселинов – Еко, Иван Лечев и Мирослав Иванов , който ще е на 24 август в Летния театър на Велико Търново.

През есента в МДТ „Константин Кисимов“ в старата столица ще се играят две заглавия от фестивала, които бяха пренасрочени –балета „Ромео и Жулиета“ на  „Арабеск“ на 15 септември и операта „Джоконда“ на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 10 ноември.

„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов.  Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ ? 5 във Велико Търново.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново