Близо 1500 нови читатели е регистрирала през лятото търновската библиотека

Публикувано на вт, 28 авг. 2018
151 четения

1488 нови читатели са се регистрирали в Регионалната народна библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново от 1 юни до сега. От тях 1022 са на възраст до 14 години, което означава, че са в начален и основен курс на своето обучение. “Тази положителна тенденция за повишаване интереса към четенето при най-малките наши читатели се наблюдава през последните 3 г. и отразява положителните нагласи на децата и родителите към библиотеката и предоставяните от нея услуги. Илюстрация на това са и множеството деца, които близките им водят и записват в библиотеката от най-ранна възраст, като най-малкият ни читател за тази година е момиченце на 1 година и 3 месеца, а за сравнение най-възрастният читател е на 89, той е един от най-редовните”, поясни зам.-директорът на библиотеката Калина Иванова.
Това, че най-много деца посещават библиотеката, се отразява и на читателските търсения, като най-много е заеманата литература за летните списъци с книги за препоръчително четене, изработени от училищата. За това най-често заеманото заглавие е “Старогръцки легенди и митове” от Николай Кун, следвано от “Похитителят на мълнии” от Рик Риърдън, Светослав Минков “Приказки”, “Приключенията на Лукчо” от Джани Родари и “Карлсон, който живее на покрива” от Астрид Линдгрен. От българските автори най-четени от децата са историите на “Хитър Петър”, разказани от Сава Попов, “Мили бате!…” от Станка Пенчева и “Бай Ганьо” на Алеко Константинов.
При възрастните читатели има интерес към Даниел Стил, Джоджо Мойс и Дан Браун, но също се запазва интересът и към съвременните български автори. Сред тях най-четени са Нидал Алгафари, Георги Божинов, Георги Господинов, Ивинела Самуилова, Антон Дончев, а в последно време много се търси и автобиографичната книга на Стефан Данаилов “Романът на моя живот”. “Тази категория читатели проявяват голям интерес и към литература, свързана с приложната психология, историята и книги, отразяващи политическите събития в България и света като цяло”, допълни Иванова.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново