Безплатни уроци по бродерия през лятото в НЧ “Надежда”

Публикувано на ср, 11 юли 2018
258 четения

Безплатни занимания по бродерия започнаха от втората половина на юни в читалище „Надежда 1869″. Обученията ще продължат до края на август. Те се организират от библиотеката и клуба по битова култура към читалището.

“Целта е да предадем знанията си по традиционни изкуства на желаещите и да поканим повече хора като читатели на нашата библиотека. Обученията се провеждат се всеки четвъртък от 10.00 часа. Засега желаещите са само петима, но се надявам в бъдеще да има и още. Наблягаме на усвояването на българската традиционна везба, но постепенно ще въвеждат и друг вид бродерия в обучението”, обясни библиотекарят Ивелина Митева.

Желанието є е да покаже, че от съчетаването на различен вид бродерии се получават много красиви творения. По нейните думи е хубаво, когато традиционните изкуства намират приложение в дрехите, аксесоарите и при подредбата на съвременния дом. “В глобализирането на света запазват националната идентичност и подчертават индивидуалността. Освен бродерия се учим и на шивашки умения от първа необходимост – зашиване на копчета, подгъви, съединителни шевове, обкантване”, пояснява още Ивелина и допълва, че от август ще включи в обучението плетене – на една, две и пет куки.

Весела КЪНЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново