Безплатни прожекции, киноработилници и киноконцерт организират във В. Търново

Публикувано на ср, 31 ян. 2024
255 четения

Екипът на фестивал “Срещите на младото европейско кино” организира издание във В. Търново, който ще предложи поредица от безплатни прожекции на съвременни филми, както и на такива, част от европейското културно наследство, специални киноработилници и киноконцерт – прожекция с музика на живо. Събитията ще се проведат от 9 до 11 февруари в кино “CineLand Iskra”, Регионална библиотека “П. Р. Славейков” и новото пространство “Солидария”, като са поканени всички деца, младежи, техните учители и родители.
Фестивалът ще започне на 9 февруари от 18 ч. в кино “CineLand Iskra” със специалния киноконцерт. Той ще включва прожекция на програма от френски късометражни анимационни филми с музика, композирана и изпълнена на живо от джаз пианиста Станислав Арабаджиев, която събужда образи от миналото. Зрителите ще се впуснат в приключение с малко мишле, което би искало да може да лети, ще видят как и на слънцето много му се спи рано сутрин, ще разхвърлят шивашкото ателие на баба, а за десерт… от екрана ще заухае на френска пекарна.
В събота програмата ще започне в Регионалната библиотека с късометражни прожекции “В ритъма на киното” и дискусия, с начало в 10 ч., и ще продължи отново там с работилница в 11 ч. В 16 ч. на същия ден общностно пространство “Солидария” ще бъде домакин на прожекцията на документалния филм “Сърбенка” и дискусия, а в 18 ч. в “CineLand Iskra” ще бъде представен документалния филм “Проект: Баба”, след който също ще има и дискусия. На 11 февруари от 11 ч. фестивалният ден ще започне в Регионалната библиотека с късометражната програма “Статичен кадър и движение” – прожекция и работилница, а в 18 ч., отново в “Солидария” ще бъде представено съвременно немско кино: киногласове от целия свят – прожекция и дискусия.
Всички събития са с вход свободен след предварителна регистрация на https://forms.gle/878CWeQZosS3ZwBJA, посочват организаторите на фестивала. Френските филми (със субтитри на български език) са част от колекцията на IF cinйma и са в програма с подкрепата на Френски институт България. Изданието във В. Търново е подкрепено от Национален филмов център, Френски институт България, Гьоте-институт и Институт Лист (Унгарски културен институт).
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново