Багриловият надпис вече е почистен

Публикувано на ср, 8 авг. 2018
855 четения

Багриловият надпис беше почистен и вече са взети точните му размери, но работата по възстановяването продължава. Това съобщи за “Янтра ДНЕС” Венелин Иванов, един от родолюбивите великотърновци, които се заеха със задачата да върнат стария му блясък.
Паметният знак е дело на един от най-бележитите общественици в старата столица – Димитър Багрилов, създаден е по повод 10-годишнината от обявяване на Независимостта на България. Плочата се намира в скалите по пътя между жп гарата и Ректората на ВТУ. От нея е останала единствено рамката, но надписът е заличен. Текстът е гласял “Българино, помни, че ти в царуването на Н. В. Фердинанд I, Цар на българите, се бори юнашки и победи: Македония освободи на 24.IX.1915 г., а Добруджа на 04.I.1917 г.”. Над тези думи са изобразени гербът на България и царската корона.
Проектът за възстановяване на надписа е дело на директора на Художествената галерия “Борис Денев” Николай Сираков. Кампания за възстановяване на Багриловия надпис стартира в края на юни. Набирането на средства за възстановяването му продължава. Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да направи превод по сметката на СДРУЖЕНИЕ “РОТАРИ КЛУБ ВЕЛИКО ТЪРНОВО”, в “ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ” АД – София, с IBAN – BG 53 BPBI 793 110 266 17 601, BIC – BPBIBGSF и основание “Дарение възстановяването на “Багрилов надпис”. Който желае може да получи и договор за дарение за сумата, която е превел.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново