Артисти от пет държави ще творят в Горна Липница

Публикувано на ср, 1 авг. 2018
205 четения

За осма поредна година Горна Липница ще бъде домакин на Арт резиденцията „Старото училище”. От  3 до 13 август в павликенското село ще пристигнат седем артисти от България, Холандия, Англия, Франция и Аржентина, които ще творят в различни дисциплини.

Артуро Дезимоне по народност е от Аруба, но живее в Холандия. Той ще работи в сферата на визуалните изкуства. В своите произведения прави постоянен паралел между рисунки и поезия. Паула Бели идва чак от Аржентина, за да твори в сферата на пърформанса. Пауел Сутрадар е родена в Индия, но живее във Франция. Най-младата участничка в арт резиденцията е Клои Саси, която е само на 22 години, родена е в САЩ, но израства и живее в Европа – Франция. Тя ще се включи като фотограф и пърформанс артист. Двама са българските участници в арт резиденцията са Иван Ушев, известен със своите дърворезби, музикантката Ваяна Ташева ще представи своя проект “Коприва”. Местното участие е на Пламен Петров и тандема L.Y.R.A., които ще работят върху виртуални инсталации.

Темата на тазгодишното издание е „Ритуална рЕволюция“. Гостуващите артисти ще се опитат да покажат как чрез изкуството може да постигнем съществена промяна при съществуващия модел на управление в световен мащаб. Основната фестивална програма тази година ще бъде в рамките на три дни – 10, 11 и 12 август. Тя ще включва и възстановка на битката между четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър с турската войска, която ще се състои в местността Дядопановата кория, където преди 150 години се е състояла истинската битка за свободата на България. Във възстановката ще участват деца от Горна Липница.

Истински нестинари ще могат да видят жителите и гостите на селото. Те ще танцуват върху огъня на 4 август от 21,30 часа. Програмата на арт резиденцията включва още колоездачна разходка до Долна Липница. Ще бъдат проведени и уроци по народни танци с Димитър Събев. На 11 август е изложбата „Ритуална рЕволюция”.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново