Арт инсталация украси фоайето на Община Велико Търново

Публикувано на пн, 22 ян. 2024
342 четения

Арт инсталация, създадена в партньорство между Община Велико Търново и Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, украси фоайето на главния вход на градската управа в старата столица. „Ego Sum Tu” (от лат. „Аз съм ти“) е авторското присъствие на Екатерина Иванова към кураторския проект “Viral” на Илина Пенева. Творбата ще остане в сградата на Общината до 12 февруари, след което стъкленият аквариум, в който се експонира произведението на автора, ще бъде предоставен на следващия артист за новата инсталация на различно място.
„Този проект е много интересен, защото по един задълбочен и нов начин изследва връзката между индивида и обществото. Смятам, че Община Велико Търново е точното място за подобна творба, в която е направен паралел и между науката и изкуството“, каза Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново, който присъства на представянето на арт инсталацията.
Илина Пенева припомни, че нейният кураторски проект стартира още през август миналата година, като първото му издание беше на фестивала „48 часа Варуша юг“. Оттогава всеки месец по него индивидуално работи различен артист, който разглежда собствената си представа за ценности като щастие, любов и взаимодействието му с тях и света.
„Основно работим за свързване, за една по-ясна комуникация, за да уточним какво точно е положението ни в обществото и как намираме мястото си там. Като база използваме цитат от две софийски писателки – Цветелина Вътева и Антония Антонова, които казват, че откакто щастието измести любовта в ценностния човешки компас, има много нещастни хора навсякъде“, поясни Пенева.
Иванова е шестият артист, който се включва в проекта, но програмата със следващите желаещи да станат част от него още отсега е запълнена с по един творец месечно до август, когато той ще приключи. До момента повечето участници са от В. Търново, но предстои включването и на такива, които не са от града, посочи Пенева.
Екатерина Иванова живее и работи във В. Търново. Тя е преподавател във Факултета по изобразително изкуство, а нейната арт инсталация е отговор на представения проект на Пенева, с която авторката работи не за първи път. „Моето включване в проекта беше провокирано от вечно актуалната тема за свързването между индивидите в днешно време. В началото си казах, че с динамиката на времето се променят единствено начините, по които се свързваме, но не и самите хора, но се замислих за емоциите – една страна от човешката ни природа, която обичайно възприемаме като по-подценявана или като слабата ни страна и по-несериозната ни част. Така реших, че истинският начин, по който се свързват индивидите, е всъщност тази емоционалност. Затова подходих искрено и направих нещо като автопортрет, но обратен на обичайния за жанра начин“, разказа Иванова. Тя допълни, че не за първи път работи в публична среда, което е много интересно за нея като творец, защото това е различен и по-непосредствен начин на изкуството да се свързва с обществото. „Сградата на Общината е основната пресечна точка на индивидите, които, без да се познават, косвено са свързани, а това е и мястото, което се грижи за справяне с проблемите на една общност“, каза Иванова.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново