700 танцьори се надиграваха във В. Търново

Публикувано на вт, 1 май 2018
2222 четения

Над 700 танцьори от всички краища на страната участваха в Националния фолклорен фестивал на любителските клубове „Болярско надиграване”. Пременени в народни носии или пък в сценични тоалети, красиво украсени със стилизирани народни мотиви, участниците стъпваха напето покрай сцената, а излъчването им ясно показваше гордост, че пазят родните традиции. В надиграването ясно си личеше, че танцьорите дават всичко от себе си. Причината беше не само наградният фонд, а най-вече фактът, че българските танци не могат да се играят без жар.

Танцова формация „Илинден” пристигна от най-далечното място – Гоце Делчев, но на търновска сцена се изявиха и клубове от В. Търново. Сред тях бяха „Трите пъти” с хореограф Валентин Халваджиев и формация „Сръчница”, водена от Райчо Димитров. Неговите танцьори се представиха с автентично хоро от сухиндолския край, от село Горско Калугерово, а второто „Малешевско”. Според него участието в подобни прояви са важни, защототанцьорите в клубовете могат да покажат през публика и жури какво са научили в залата по време на репетициите. Димитров изрази съжалението си, че повечето хора, които танцуват народни танци, ги приемат повече като фитнес и сякаш не обръщат голямо внимание на скрития в тях смисъл.

Изпълненията на всички формации бяха оценявани от жури с трима хопеографи – Николай Колев, Благовеста Калчева и Марио Егов. В категорията „Българско хоро” с първо място и награда от 300 лв. те отличиха Клуб за народни хора и танци „Извора” София. Втората позиция и премията от 200 лв. беше за „Цоковци” – София. Трети станаха танцьорите от „Пламък” – Бургас, които освен плакет получиха и 100 лв. В тази категория журито отсъди и четвърта награда, а с нея си тръгнаха представителите на ТС „Липник” от с. Николово, Русенско.

Във втората категория „Хореографска обработка” с първа награда и 300 лв. беше отличен Танцов клуб „Нашенци” от Русе. След тях журито подреди танцьорите от „Искър” – София, и „Ямболско настроение” от с. Гълъбово. Двете формации си тръгнаха съответно с 200 и 100 лв. ТС „Нанков” от Враца получи наградата, посветена на създателя на „Болярко надиграване” Валери Вълев.

Кметът на В. Търново Даниел Панов отличи представителите на „Пендар” – Пазарджик. За най-красива болярка на надиграването беше избрана Николета Петрова от „Нанков” – Враца, а най-красив болярин стана Виктор Филипов от „Цоковци” – София.

„Радвам се, че осмото издание на „Болярско надиграване” премина много спокойно. Всички си тръгнаха доволни от В. Търново”, заяви Татяна Вълева от Фолклорен клуб „Валденс Победа”, който заедно с Танцова формация „Търновска царица” и Общината, организира празника на българския дух в старата столица.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ      

loading...
Пътни строежи - Велико Търново