7 възпитаници на Езикова гимназия са призьори в национални олимпиади

Публикувано на чт, 3 май 2018
710 четения

Двама възпитаници на Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във Велико Търново станаха лауреати в национални олимпиади. Виктория Колева от 12 “а” клас се пребори за лауреатско звание от Националната олимпиада по английски език. Йоана Георгиева от 12 “в” клас е лауреат от XXX Национална олимпиада по философия, съобщи директорът на училището Смилена Тодорова.

Общо 25 ученици от елитното училище са се представили във финалните кръгове на пет национални олимпиади, а седем от тях са се наредили сред призьорите. Само двама гимназисти са достигнали до последния етап на състезанието по английски, като единия финалист е Виктория. С тях е работи преподавателката Даниела Данаилова.

Четирима ученици от Езикова гимназия са се класирали за националния тур на олимпиадата по немски език. На финала Мирослава Радославова от 11 “в” клас е заела трето място в страната. Отбора по немски подготвят учителите Надка Яначкова и Галинка Тончева. Пет момичета и момчета са спечелили правото да се състезават в националния кръг на състезанието по френски език, а заслуга за отличната им подготовка има преподавателят Адриана Мъглова. Четвърти резултат в страната има Анастасия Динкова Кечева от 9 “д” клас.

Най-много – 12, са били търновските финалисти на националната олимпиада по испански език. Така Езиковата гимназия в старата столица запазва лидерството си по този език вече седма поредна година. Няма друго училище в страната, което да е успяло да класира толкова свои деца за този тур на състезанието. С трима призьори може да се похвали т.г. ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров”. Елеонора Дончева от 9 “е” клас е заела третото място, Никол Щиркова от 9 “е” клас  и Мила Николова от 10 “е” клас са четвърти. Младежите по испански подготвят педагозите Снежина Стефанова и Мария Абад.

Двама гимназисти са се класирали за националния кръг по философия. Учениците са се представили успешно и в конкурса за философски есета, организиран в рамките на Международната научна конференция „25 години специалност „Философия“ във ВТУ „ Св. св. Кирил Методий”. Почетното първо място е присъдено на Цветелина Алиева от 12 “е” клас, а нейната съученичка Валерия Коларова получила трета награда. Сред учениците от 11 клас класирането оглавява Саша Йонова от 11 “д”, а Бояна Узунова от 10 “в” клас е трета. Младите философи подготвят Ваня Рашкова и Марияна Христова.

Златина ДИМИТРОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново