419 са свободните места в училищата след III класиране на седмокласниците

Публикувано на ср, 1 авг. 2018
229 четения

419 са свободните места в училищата от област Велико Търново след третото класиране на седмокласниците. В последния етап от надпреварата са класирани 93-ма кандидат-гимназисти, но четирима от тях не са се записали. Така общият брой на бъдещите осмокласници, които вече са заели места в новите училища, е 1557, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.
След третото класиране тя е изготвила подробен анализ за незаетите места в паралелките и незаписаните ученици. “Изисках доклади от директорите на училищата, в които има недостиг на ученици, за да бъдат попълнени местата до необходимия минимум от 18 деца в клас. Те представиха документи, които са съгласувани и подписани с финансиращия орган – съответната община”, посочи шефката на РУО.
18 са паралелките в областта, чието съществуване е под въпрос, тъй като в тях са записани под 18 ученици, показва справката на образователното управление. 13 от класовете са в общински училища, а останалите пет – в държавни. По вид четири от паралелките са профилирани, а останалите 14 са професионални. За всички тях има становища от общините, че не трябва да бъдат закривани, тъй като предлаганите профили и професии са търсени и необходими.
В три от проблемните паралелки в професионалните гимназии са записани по 13-14 ученици, но в тях се предлага обучение по професии, включени в списъка на защитените. Според нормативните изисквания те могат да съществуват с минимум 9 или 12 ученици, затова вече са сформирани, обясни г-жа Личева. Това касае професиите в ПГ по жп транспорт и Професионалната техническа гимназия в Горна Оряховица, както и ПГ по транспорт в Стражица, където ще се изучава транспортна и складова логистика.
Заради дуалното обучение са запазени други две паралелки. В едната – “Производство на сладкарски изделия” в СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Златарица са записани 13 ученици. Тяхната подготовката ще се извършва съвместно със завода за захарни изделия “Престиж” във Велико Търново и местна фирма. Другата дуална паралелка е с 15 ученици и е разкрита в ПГ по хранителни технологии “Проф. д-р Асен Златаров” в Горна Оряховица. Обучението по специалността “Производство на захар и захарни изделия” ще се извършва в сътрудничество със “Захарни заводи”.
Четири от паралелките с 10 или под 10 ученици ще бъдат запазени, тъй като професиите в тях са уникални за областта и са подкрепени от общините. Сред тях се нареждат “Автоматизация на непрекъснатите производства” в търновското СУ “Владимир Комаров”, “Извършване на балнео и спа процедури” в Хуманитарна гимназия. Обединеното училище в Джулюница пък единствено в региона предлага първа степен на професионална квалификация за професията “Работник в заведения за хранене и развлечения”. Сформирана е паралелката “Електрически инсталации” в СУ-то в Сухиндол, където има само 8 записани ученици.
Местата в останалите 9 паралелки, където до минимума от 18 ученици не достигат от 1-2 до 4 души, ще бъдат попълвани до 10 септември, заяви Розалия Личева.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново