300 млади артисти събира във Велико Търново театралният фестивал „Малкият принц“

Публикувано на ср, 17 апр. 2024
128 четения

Над 300 млади артисти от цяла България пристигнат във Велико Търново за осемнадесетото издание на Фестивала на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц”. От 19 до 21 април те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, а спектаклите са с вход свободен.
Фестивалът се организира от Община Велико Търново и Народно читалище”Извор – 1873″ с. Самоводене с подкрепата на Народно читалище „Съгласие-Дебелец“-гр. Дебелец. Целта му е да стимулира театралното изкуство за деца и юноши и да предостави възможност за сценични изяви, театрални срещи и дискусии на театрални състави от страната.
В тазгодишния афиш са включени 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и състави от Варна, София, Плевен, Чирпан, Кърджали, Силистра, Пазарджик, Разград, Пловдив, Нови пазар, и Старата столица. Възрастовите групи са две – до 14 години и от 14 до 18 години.
Авторитетното жури на фестивала и тази година ще е под председателството на актрисата Йоана Буковска-Давидова. То ще оценява отделно във всяка възрастова група театралните формации водени от професионални актьори и режисьори и от непрофесионалисти.
Фестивалната Голяма награда на Община Велико Търново – статуетката “Малкият принц” ще бъде връчена и в двете възрастови групи. Предвидени са още 4 награди за театрален спектакъл, включително и на публиката и 12 индивидуални отличия за актьорско присъствие.
Всички млади театрали ще имат възможност, благодарение на Община Велико Търново, да се запознаят и с културно-историческото наследство на Старата столица и да посетят Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ по време на престоя си в града.
Официалното откриване на “Малкият принц“ е в 10,30 ч. на 19 април, петък, а закриването и връчването на наградите ще е в неделя, 21 април, от 20,30 ч.
Още за Фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц” на https://festivalmalkiyatprints.info/

сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново