181 зрелостници са се записали за поправителните матури

Публикувано на вт, 31 юли 2018
294 четения

181 младежи от училищата в област Велико Търново са подали заявления, че желаят да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на поправителната сесия през август. Матурата по роден език ще се проведе на 28 август и ще се състои от три модула, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

За втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор заявления са подали 175 зрелостници. Най-много – 69 младежи, са предпочели география и икономика, 68 – биология и здравно образование, 15 – английски език, а 14 – филoсофския цикъл. Втората матура ще се проведе на 29 август. Изпитът също е на модули, но различен брой и с различна продължителност.

На държавен изпит по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация са избрали да се явят 218 младежи.

Колко и кои зрелостници ще бъдат допуснати до държавни зрелостни изпити ще стане ясно на 23 август, а служебните бележки те ще могат да получат на 24 август, уточни шефката на РУО. Резултатите от матурите от сесия август-септември ще бъдат обявени до 10 септември.

Тъй като зрелостниците не са много, сме планирали изпитите да се проведат само в пет училища в областта, обясни г-жа Личева. Матурата по български език и литература във Велико Търново ще бъде в ПМГ “Васил Друмев”, а тази по предмет по избор – в ПГ по електроника “А. С. Попов”. В Горна Оряховица изпитите ще се състоят в СУ “Вичо Грънчаров”, в Павликени – в СУ “Бачо Киро”, в Стражица – в СУ “Ангел Каралийчев”, а в Свищов – СУ “Николай Катранов”.

Златина ДИМИТРОВА

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново