18 ученици от ПГСАГ “Ангел Попов” стажуваха в Португалия

Публикувано на пн, 14 май 2018
393 четения

18 ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Ангел Попов” са стажували в Португалия. По време на двуседмичната практика те са получили знания за съвременните тенденции в реставрационните работи. Придобитите умения и компетенции младите хора са доказали чрез ежедневната си работа. За доброто си представяне великотърновските гимназисти, придружавани от г-жа Иванова и г-жа Мицова, са получили сертификат Еuropass Мобилност.
Стажът в Португалия се осъществява в рамките на проекта “Реставрация на архитектурни паметници – съвременни тенденции”, който се реализира по “Еразъм +”. Дейностите са реализирани в град Брага с приемаща организация Брагамоб. Младежите са работили в архитектурна фирма и са получили нови знания за изработване на цялостен проект. “Учениците направиха архитектурно заснемане и изчертаха с AutoCAD стара сграда и предложиха ремодулация. Посетиха строителни борси и избраха подходящи материали за реставрация и мебели за обзавеждане. Младите реставратори изпълняваха старателно задачите си от работната програма, с което заслужиха отличната оценка на арх. Силвия Виейра”, разказаха техните учители.
За българските младежи е била подготвена и разнообразна културна програма. Те са се запознали с културните и архитектурни забележителности на Порто и Гимараеш. Благодарение на стажа учениците са се запознали с културата и опазването на културното наследство на Португалия. Помогнал им е да станат по-адаптивни към европейския начин на живот, да осъществят неформални контакти, които допринасят за подобряването на езиковите и професионалните им компетенции. За да се гарантира доброто изпълнение на всички дейности по проекта, мониторинг е осъществен от директора на училището инж. Марин Цонев.
ПГСАГ “Ангел Попов” е първото училище в страната, въвело специалността “Архитектурна реставрация”. Без съмнение новите умения ще са от полза за бъдещия професионален живот на учениците. Професията, за която се подготвят, изисква мобилност, много знания и умения, а проектите по Еразъм+ помагат да се даде добавена стойност на предлаганото обучение. Разработката на гимназията е избрана да се представи като добра практика на Годишния ECVET форум, обединяващ около 150 политици и практици от цяла Европа, за да проучи възможностите и добавената стойност на “Използване на ECVET за дългосрочна мобилност”. Той е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС и ще се проведе на 14-15 юни в София.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново