174 000 лв. е заделила Община В. Търново за издръжка на маломерни и слети паралелки

Публикувано на пн, 23 юли 2018
157 четения

58 маломерни паралелки ще има в училищата от община В. Търново през новата учебна година, като 13 от тях са и слети. За издръжката на непълните класове Общината вече е заделила 174 000 лв., съобщи директорът на общинската дирекция по образование Пенка Игнатова.
В 7 училища в старата столица има маломерни паралелки, показва справката на Общината. Всичките пет класа на ОУ “Христо Ботев” са с деца под нужния минимум. Такава е ситуацията в СУ “Вл. Комаров”. По две маломерни паралелки има в СУ “Вела Благоева” и в Спортното училище. Засега само 12 са първолаците, записани в СУ “Раковски”, където на 15 септември те ще са единствените ученици в школото. Две маломерни паралелки има и в Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”. Всичките паралелки на Хуманитарна гимназия във В. Търново и на ОУ “Неофит Рилски” в Килифарево са с ученици под задължителния минимум. В Хуманитарна от есента ще учат само 49 ученици, разпределени в пет класа. Училището тази година не успя да направи прием в хуманитарния си профил, новоприетите ученици там са само 10 – по пет в двете специалности – “Библиотекар” и “Изпълнител на термални процедури”.
Всички слети паралелки са в селските училища, където децата с всяка следваща година стават все по-малко. От четири сформирани класа в училището в Самоводене трите са слети. Същото е положението и в Церова кория. Според настоящата информация едва 33 са децата в Самоводене, а първокласниците – шест. Колко от тях наистина ще тръгнат на училище там на 15 септември и колко ще бъдат записани в града, не е ясно. Засега първолаците ще учат заедно с учениците от втори клас, които пък са едва три деца. Трима там са и третокласниците, които учат заедно с четиримата четвъртокласници. Слята е и паралелката V-VI клас, в която има 11 деца.
В Церова кория учениците са само 21. Те са разпределени в четири паралелки от 1 до 7 клас, като заедно учат децата от първи и четвърти клас, втори и трети, пети и шести. Самостоятелна, само с трима ученици, е паралелката в 7 клас. Първолаците в селото са двама. С 21 ученици ще започне учебната година и школото в Балван, където също има четири паралелки, три от които са слети.
6709 ученици ще тръгнат на училище на 15 септември в община В. Търново, като децата са с 53 повече от м.г. Паралелките са 317, с една повече от завършилата вече учебна година, сочи справката за натуралните показатели, подготвена от дирекция “Образование”.
Седем са училищата в общината, които имат над 250 ученици. СУ “Емилиян Станев” остава най-голямото училище не само В. Търново, но и в областта, а там учат 1412 деца и младежи. По около 900 ученици има в ОУ “Бачо Киро” и в ОУ “Св. П. Евтимий”. В ПМГ и Езиковата гимназия са записани около 700 тийнейджъри, в СУ “В. Благоева” учениците са 640, а в ОУ “Д. Благоев” – 350. Четири учебни заведения попадат в групата на училища с ученици от 150 до 250 и още толкова са с от 80 до 150 деца. Всички селски училища, плюс Хуманитарна гимназия и “Г. С. Раковски” в старата столица вече имат под 80 деца.
623 са малчуганите в първа група (на 2 и 3 г.) на детските градини и те са с 52 по-малко от миналата година. Четиригодишните търновчета са 662 и бележат ръст с 34. Децата на 5 и 6 г. са 1217, а тези в яслените групи са 63. Детските градини са с пълняемост над норматива, като 13 от първите групи за новата учебна година имат над 35 деца, на места са дори над 40, показват още данните на Общината.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново