16 училища от областта получават пари от МОН за нови шкафчета

Публикувано на чт, 12 юли 2018
511 четения

16 училища от област Велико Търново ще получат средства от просветното министерство за закупуване на нови шкафчета за учениците от I до VII клас. Парите са предвидени по националната програма “Осигуряване на съвременна образователна среда”.
Осем са одобрените учебни заведения във Велико Търново. Сред тях са Спортното училище, ОУ “П. Р. Славейков”, ОУ “Христо Ботев”, ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, СУ “Вела Благоева”, ОУ “Димитър Благоев”, СУ “Владимир Комаров” и ОУ “Бачо Киро”. Средства ще получат три училища от Горна Оряховица – СУ “Георги Измирлиев”, СУ “Вичо Грънчаров” и ОУ “Иван Вазов”, както и СУ “Максим Райкович” от съседния град Лясковец.
Учебните заведения от Стражица, които ще обновят шкафчета си, са две – СУ “Ангел Каралийчев” и ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. Толкова са и в Свищов – СУ “Димитър Благоев” и ОУ “Св. св Кирил и Методий”.
Общо 742 училища са кандидатствали за съфинансиране от Министерството на образованието и науката. Класирането е извършено от експерти от Дирекция “Учебници и училищна документация” според най-ниската искана сума на брой шкафче. Предвижда се да бъдат закупени 111 815 такива, като необходимите средства са в размер на 2 894 068 лв.
Закупуването на шкафчета за учениците е една от мерките, които министерството предприе за олекотяване на ученическите раници. В тях децата могат да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново