15 ансамбъла с 480 участници идват на Международния фолклорен фестивал

Публикувано на чт, 19 юли 2018
298 четения

15 ансамбъла с 230 чуждестранни и 250 български участници ще вземат участие в 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Той ще се проведе от 21 до 28 юли в старата столица.

Съставите, които тази година ще имат изява на сцената в Летния театър, са от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България. За първи път при нас ще има  групи от две екзотични и далечни държави – Боливия и Малайзия

“Академия по фолклор “АДАФ Боливия” е групата, която представи страната си на Световната фолклориада на ЦИОФФ, проведена в Мексико през 2016 г. Именно там ги поканихме за участие във фестивала. Формацията от Малайзия – Танцова група “ИСММА”, е създадена към Малайзийски институт по изкуства в Мелака, известен като малайския град на потайностите. Представителите на групата наричат себе си “културни посланици”, които с музика и танц разказват истории, пресъздават местни традиции и обичаи и носят екзотичното усещане за родината си. Заедно с тях ще пристигне делегация на ЦИОФФ – Малайзия”, обясни създателят на фестивала Емил Павлов.

В програмата на фолклорната фиеста са включени 8 концерна във В. Търново и още 10 в Дряново, Трявна, Добрич и други градове. По традиция в неделя, 22 юли, на басейна до бившия Радиотехникум, ще се проведе конкурсът “Мис Фестивал”. Томболата за зрителите, която се провежда съвместно с в. “Янтра ДНЕС”, ще бъде изтеглена на 28 юли преди официалното закриване на фестивала. В съпътстващата програма на фолклорната фиеста е включена и Международна научно-практическа конференция на тема “Обредната система като “живо” културно наследство”.

Слоганът на тазгодишното издание на фестивала е “Лятото, което винаги ще помним…”

Весела КЪНЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново