13-годишен с номинация от Фондация “Димитър Бербатов”

Публикувано на пт, 22 февр. 2019
269 четения

Валентин Тодоров от В. Търново е сред талантливите деца на България, номинирани от Фондация “Димитър Бербатов”. Той е на 13 години и е седмокласник в СУ “Емилиян Станев”.
Младият музикант е един от възпитаниците на музикалния педагог Станимир Демирев. От 2017 г. е първият в България (и единствен засега) горд притежател на акордеон “Зонта”, създаден по системата на руския професор Николай Кравцов. Момчето е участник в майсторските класове на професора, които се провеждат от няколко години в България. Те са съпътстващи прояви към Световния фолклорен шампионат “World folk”. Валентин редовно взима участие и във фестивалите и шампионатите, организирани от Европейската асоциация на фолклорните фестивали (ЕАФФ), като неговите изпълнения са винаги високо оценени от журиращите. Той е лауреат и на други фестивали и конкурси. Младият талант е горд член на Клуб 2018, в който влизат успелите деца на България, преминали първи кръг в конкурса на Фондация “Димитър Бербатов”.
“За първи път Вальо видя акордеона на Световния шампионат на ЕАФФ през 2015 г. и това беше като любов от пръв поглед. Детето се впечатли от външния му вид и от удобството при свирене. Акордеонът е особено практичен за децата, защото клавишите са много по-близко разположени и с ергономична форма. Това прави употребата му удобна и намалява грешките при изпълнение. Разучаването на пиесите става много по-бързо и лесно”, разказа майката Дида Димитрова. “Изказвам благодарност и на г-н Демирев, който изключително много ни помогна в избора на инструмента и в музикалната подготовка на Валентин”, каза още майката на момчето. Предстои им една наситена с участия година, в която малкият музикант ще продължи да се усъвършенства, за да завоюва още награди.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново