Жалби бавят делото срещу Христо Чапанов

Публикувано на пт, 15 Февр. 2013
696 четения

Недовършеният блок на строителния предприемач, в който “изгоряха” десетки купувачи на апартаменти. сн. архив

Повече от година, след като Окръжна прокуратура привлече като обвиняем скандалния строителен предприемач Христо Чапанов, делото все още не може да влезе в съда. Причината са жалби на пострадали в схемите от измамника, които настояват той да бъде разследван по обвинение за организирана престъпна група. Прокуратурата действително е водила досъдебното производство и по чл. 321, но впоследствие частично е прекратила разследването по този състав, поради липса на доказателства, че такава действително е съществувала. Според държавното обвинение фактът, че съпругата на Чапанов Сийка и неговият син Боян са осъществявали определени дейности в дружеството “Агропродукция”, в ролята на заместници на Чапанов, не означава, че може да се говори за престъпна група по смисъла на НК. Въпреки това, част от ощетените от схемите на строителния бос настояват разследването в тази насока да бъде възобновено и да се изясни по какъв начин са отклонявани и използвани 1,5 млн.лв. от инвеститора.
Според представените документи, в сградата на ул. “Борис Богданов” били вложени 2 036 558 лева, а тегленият от Чапанов кредит е значително по-голям – 3 542 920 лв. Повече от година магистратите от Окръжен и Апелативен съд се занимават с въпроса дали габровският бизнесмен трябва да се разследва като глава на семейна мафия, но същевременно прокуратурата не може да внесе обвинителния акт, с който да изправи предприемача пред съда по приключеното производство за извършените от него измами и обсебвания.
Поредна жалба, подписана от седем души, е била отхвърлена в сряда от Великотърновския окръжен съд. Според мотивите, гражданите нямат право да атакуват постановлението за частично прекратяване, тъй като не са пострадали от престъпна група, а директно от действията на Чапанов, за които му е предявено обвинение.
Общо 82 души са конституирани като пострадали от имотните схеми на “Агропродукция”. 16 от тях са изявили желание да бъдат запознати с материалите по разследването. Някои от пострадалите семейства успяха да осъдят предприемача с граждански искове за общо 60 000 лева за нанесените им вреди.
Предвидените по Наказателния кодекс наказания за предявеното обвинение на Чапанов за измама в особено големи размери и за прекратеното разследване за ръководене на организирана престъпна група са в еднакъв размер – от 3 до 10 години лишаване от свобода. Към момента Чапанов е с мярка за неотклонение “домашен арест”.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново