Земетресение “удари” Горна Оряховица, двама “пострадаха” в предприятие за газове

Публикувано на вт, 11 Сеп. 2018
7381 четения

Двама работници “пострадаха” тази сутрин в предприятие за съхранение на технически газове в промишлената зона на Горна Оряховица при земетресението, което разлюля железничарския град в 10, 30 часа. В спасяването им и в обезопасяването на базата на фирмата се включиха екипи на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, на отряд „Специализирани оперативни дейности“ и на доброволното формирование „Раховец“ в Горна Оряховица.

Демонстрационното занятие, което се проведе в рамките на около 30 минути, е  част от програмата за отбелязване на Седмицата  на пожарната безопасност и Професионалния празник на огнеборците, който е на 14 септември. Демонстрацията е и част от програмата на предприятието, свързана с обучението за пожарната безопасност, обясни Стефка Крумова, отговорник “Качество и безопасност” във фирмата. Тя поясни, че в техния сектор най-важна е безопасността, затова благодари на Районната служба по пожарна безопасност, че приела да направи учението.

Земетресението доведе до пробив в резервоарите, до обгазяването на един от служителите, както и до затрупването на друг. За овладяване на ситуацията на място дойдоха 4 екипа от огнеборци и спасители, които пристигнаха с няколко противопожарни автомобила.

По повод Седмицата на пожарната безопасност в Горна Оряховица беше обявен Ден на отворените врати в Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението”. Гражданите имаха възможност да наблюдават различни демонстрации, свързани със защитата на населението при бедствия и пожари. Проведена беше и среща с кметове от общините Горна Оряховица и Лясковец, на които бяха обсъдени взаимодействието, обучението и съвместната работа с доброволните формирования за овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

На 13 септември в детска градина “Ален мак” в железничарския град предстои да се проведе среща на огнеборците с децата, която ще включва демонстрации, занятия по евакуация и беседа относно мерките за пожарна безопасност.

Празникът на пожарникарите ще бъде отбелязан тържествено в петък. Програмата в село Балван ще започне от 10, 30 часа с празничен водосвет, освещаване знамето на РДПБЗН и на пожарните автомобили. След това кметът на старата столица Даниел Панов ще връчи удостоверения на доброволците от Доброволно формирование “Велико Търново”. Следва откриване на експозицията “Търновската пожарна през годините” и представяне на кратка история на пожарната във Велико Търново.

Същия ден в Балван ще бъде открита детска площадка за пожарна безопасност, ще има съвместна демонстрация на пожарникари и доброволци от доброволното формирование с пожарна техника и оборудване. Официалните лица и гостите на празника ще имат възможност да разгледат пожарната и спасителна техника и оборудване на РДПБЗН Велико Търново, получена по оперативни програми.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново