Задържаха телефонни измамници, измъкнали 14 400 лева и 700 долара

Публикувано на пт, 23 Ное. 2012
194 четения

Служители на Областната дирекция на МВР във Велико Търново в съвместна полицейска операция със служители от ОДМВР – Пловдив и ГД “Национална полиция” са задържали нагли телефонни измамници, съобщиха от полицията в старата столица.
Снощи около 20 часа на разклона за павликенското село Михалци полицейските екипи спрели товарен “Форд транзит” с великотърновска регистрация, управляван от Е. Ц., по прякор Енгин, на 32 г. от с. Стамболово. Негов спътник е П. Х., известен като Калчо, на 31 г. от Г. Оряховица. Двамата са задържани непосредствено след извършване на поредни измами в София по схемата “Пострадал роднина от ПТП”.
Енгин е осъждан условно за противозаконно отнемане на МПС, а Калчо условно за извършена взломна кражба и ефективно за причинена смърт по непредпазливост при ПТП. Третият им съучастник П. П. на 30 г. от Г. Оряховица (Динито), регистриран в Павликени за грабеж, е обявен за издирване.
При претърсването на автомобила са намерени пет мобилни апарата и седем СИМ карти, като сред тях са и тези, с които са извършени измамите в столицата.
В буса са открити и 2400 лв., които двамата са прибрали от софийското си “муле” същия ден. Установена е връзка на измамниците с двама софиянци, които са изпращани да вземат парите от жертвите. Това са 32-годишният Ф. М., известен с прякора Каспара, осъждан за кражби и регистриран за измама през август т. г. във Велинград, и Л.А. на 33 г., популярен като Люси.
Каспара е участвал при вземането на парични суми от измамени граждани това лято във Велинград и в Пазарджик. Той и Енгин са подсъдими по дело от 2010 г. за телефонни измами. От жилищата, обитавани от Енгин и Калчо, са иззети още четири мобилни апарата, две СИМ карти и една пластика за СИМ карта, за които е установено, че също са използвани за извършване на измами.
Вчера на територията на Четвърто РУП при СДВР са извършени две телефонни измами. Възрастна жена на 73 г. предала на подставено лице в София $ 700, друга 82-годишна столичанка се разделила с 2500 лева.
Няколко дни преди това в още две софийски управления са образувани досъдебни производства за опити за извършване на телефонни измами. На 16 ноември на територията на Девето РУП 74-годишна столичанка изтеглила 6000 лева от личната си сметка. За късмет служителите в банковия клон успели да я убедят, че е жертва на измама. Два дни по-късно 82-годишна жена хвърлила през терасата 1400 лв., които прибрала дъщеря й, усъмнила се в разказа на майка си.
Установена е съпричастността на задържаните лица към извършването на още пет телефонни измами по същата схема на територията на Костинброд и на три столични полицейски управления.
От началото на октомври до сега от престъпната дейност на групата граждани са ощетени с общо 14 400 лв. и $ 700. Предотвратени са телефонни измами за повече от 17 500 лева. За същия период са направени още 29 опита за измама.
“Мулето” Л. А. – Люси, е задържан в столицата, като в него е намерен мобилният апарат и СИМ картата, с която е поддържал връзка с измамниците в Стамболово, както и 1000 лева, дадени му при получаването на парите от жертвите. Другото “муле” Ф. М. – Каспара, е обявен за издирване. Тримата задържани са в ареста за 72 часа.
“Янтра ДНЕС”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново