Задържаха рецидивист при акция “М.И.Л.Е.В”

Публикувано на пн, 21 ян. 2013
546 четения

Звезделин Методиев

Звезделин Методиев (24 г.) бе задържан от полицията за кражба на шест автомобила, опити за кражба на други четири коли и една домова кражба. Според директора на ОД на МВР – Велико Търново комисар Живко Коцев Методиев е отговорен за цялата серия от кражби на коли, започнали миналата седмица. Апашът е задържан в хода на спецоперация под кодовото име М.И.Л.Е.В. (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден).
Звезделин е от Левски, има 19 присъди, голяма част от деянията е извършил още като непълнолетен. Девет от присъдите са за противозаконно отнемане на МПС, а останалите 10 – за битови кражби. На 26-и октомври м.г. Звезделин е освободен от затвора в Плевен. Същия ден откраднал кола и с нея стигнал до Г. Оряховица. Там я изоставил, задигнал товарен бус, покарал го известно време и оставил и него. На 29 октомври проникнал във “Фолксваген Голф” и го подкарал към В. Търново. Бил спрян от патрулка и станало ясно, че возилото не е негово. Бил задържан, а срещу него било образувано досъдебно производство. Първоначално му била наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”. Тъй като Методиев страда от епилепсия, било внесено искане за изменение на мярката с по-лека и след разглеждане на делото на две съдебни инстанции, състав на ВТОС окончателно му налага “домашен арест”. На 10 януари Методиев излиза от ареста.
В областта започва нова серия кражби на автомобили. Разследването установило, че апашът има и няколко неуспешни опита за отнемане на МПС. Методиев задигнал 100 лв., телефон и дребни вещи от жилище в старата столица, като част от предметите били намерени в една от изоставените коли. В четвъртък крадецът бе обявен за общодържавно издирване и само след няколко часа бе задържан. Той е направил самопризнания.

Звезделин предпочитал немски коли от сравнително нисък клас, като целта му не била да ги продава. Изпитвал удоволствие просто да се вози. На адреса му в Левски отдавна не живеели негови роднини. Методиев скитал и спял където свари в късите периоди, в които не бил в затвора, и нямало начин мярката му “домашен арест” да се изпълнява и наблюдава.

Съдиите възмутени от името на операцията

“Името на акцията е избрано от ръководството на МВР и ние нямаме отговорност, ако някой се е разпознал в него”, заяви комисар Живко Коцев по повод кодовото название на полицейската акция срещу Звезделин Методиев. Безсмисленото съчетание от думи (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден)очевидно е избрано, за да образува фамилията “Милев”, а единственият човек, свързан с акцията с подобна фамилия е съдия Теодор Милев – един от тримата магистрати, постановили освобождаването на Методиев под домашен арест.
Припомняме, че министър Цветан Цветанов се закани още преди две години, че ще кръщава полицейски акции на съдии, променили мерки за неотклонение заради заболявания.
Председателят на Окръжния съд в старата столица съдия Мая Маркова определи като “възмутително” названието на акцията. “Съдия Теодор Милев е член на троен състав, разглеждал на втора инстанция мярката за задържане на Методиев. Той дори не е съдия-докладчик по делото”, поясни Маркова. Според нея изменението на мярката е логично и съобразено със закона.
“Настоящият опит да бъдат сплашвани съдиите, които не се съобразяват с очакванията на министъра, представлява още по-тежко нарушение на конституционните изисквания за ненамеса на изпълнителната власт в работата на съда, тъй като е повторно”, гласи становището на Съюза на съдиите.

Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново