За неплатена сметка от 3812,59 лева мобилен оператор осъди Съдебна медицина

Публикувано на ср, 31 Юли 2013
515 четения

“Мобилтел” осъди великотърновската Съдебна медицина за неплатена сметка за 3812,59 лева. Колосалната сума е едномесечна фактура за март 2010 година. Присъдата е на Великотърновския районен съд.
Оказва се, че сметката е натрупана от откраднат телефон. За кражбата от Съдебна медицина не са уведомили мобилния оператор. Собственикът на SIM картата решил да не го прави, защото тарифният план по договора бил с лимит от 200 лева и след надхвърлянето му автоматично би трябвало изходящите повиквания от SIM картата да бъдат спрени, което не се случило.
Съдебна медицина оспорва реалната доставка на услугите, документите, удостоверяващи количеството проведени разговори, както и излага съображения, че над договорения кредитен лимит ищецът не е изпълнил задължението си да преустанови достъпа на абоната до мрежата.
По делото са представени и приети като доказателства данъчна фактура за периода от 21.02.2010 г. до 20.03.2010 г., за сумата 4037,59 лв., като няма спор, че част от сумата е платена от ответника в размер на 225 лв. Съдебна медицина спори реалната доставка на количеството фактурирани разговори. Съдът обаче решава, че оспорването е голословно и бланкетно.
Възражението на ответника за преустановяване на достъпа до мрежата от страна на “Мобилтел” ЕАД при превишаване на кредитния лимит също се явява неоснователно. При загуба или кражба на SIM картата абонатът е длъжен незабавно да уведоми оператора за спиране на достъпа му до съответната мрежа.
В случай, че абонатът не изпълни това свое задължение, той е длъжен да заплати цената на услугите, ползвани след кражбата или загубата, посочва в решението си Районният съд. Решението подлежи на въззивно обжалване пред Великотърновски окръжен съд.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново